Egyben a három

Valaki emlékszik még? Néhány éve bizony tüntettek is itt a néhai Kölcsey Művelődési Központ lebontása miatt. Arra viszont aligha emlékszik bárki, hogy 25 évvel még korábban éppen Kölcsey lakóházát takarították el innen az akkori újdonságok érdekében: ahogy az idők változnak, úgy változnak stílusok és ízlések is. Maguk az épületek viszont nem hibáztathatók sem ezért, sem azért, azok hasznosak vagy látványosak, észrevétlenek vagy szemet bántóak attól függően, hogy ki és hogyan néz rájuk - ha pedig igazi funkció is van mögöttük, akár jók is lehetnek.

Jelentsen ez bármit is, mindenesetre a hatalmas új épület nevéből eltűnt a Művelődési. És csak rá kell nézni: mindez multifunkciós jellegére utal, hiszen már nem egyszerűen egy méretesebb megyeszékhely kulturális igényeihez szabták, hanem a láthatóan az ország második legnagyobb városának reprezentációs igényeihez. Elég csak az egyetemre vagy a megújuló Csokonai Színházra gondolni, és nyilvánvaló lesz, Debrecen - és persze Kósa Lajos polgármester - régiós méretekben kíván gondolkodni. Így került a Kölcseybe is a korábbi egy helyett három különböző funkció.

A régebbi tapasztalatok arra utalnak, hogy mindez minimum kétes helyzeteket képes szülni, ehhez képest a tervező Keletterv és vezetője, Kováts András építész határozott egységbe fogta ezt az elképzelt sokféleséget. A központi konferenciateremhez ugyanis egy kortárs művészeti múzeum (először Demo, ma már Modem) és egy négycsillagos szálloda (a Lycium) kapcsolódik, méghozzá a szó szoros értelmében: úgy fogják körül a középen álló konferenciahengert, mint két ölelő kar.

Mindez persze legfeljebb csak valamelyik közeli magasépület tetejéről tűnne föl, a földszinten egy sokoldalú, körbejárásra csábító és kissé túlméretezett, de mindenképpen egységes monumentumnak tűnik. Néhol (főleg a bejáratok körül) mintha túl sok lenne rajta a díszítő részlet, máshol viszont nemcsak elegáns és nagyvonalú, de méretei dacára barátságos is világos török mészkőborításával.

És nemcsak a méreteivel vált itt központtá. Kerestem ugyan azt a bizonyos kommunikációt, amit az építészek annyira szeretnek emlegetni, amikor valami modern régi környezetbe illesztéséről van szó: kommunikáció nincs, de nincs is mivel. Szomszédságát nem nyomja agyon, ugyanakkor hol szökőkútjával, szabadtéri szoborkiállításaival hol csak igényesen parkosított környezetével újabb és újabb közlekedő-útvonalakat vonz magához - lehet, hogy mindez csak az újdonság, az új épület varázsa, ami, mint tudjuk, idővel múlik, de a környéken vitathatatlanul ez itt most a vonzáspont.

Az az összefogottság aztán, ami kívül helyenként talán kissé szigorú képet eredményez, belül mindenképpen meggyőző lesz. Különösen a sokféle funkció, szempont és a sokirányú átjárhatóság könnyed öszszehangolása - az épület különböző szintjein járva a nyír- és juharburkolatok között végig észrevétlen marad a technológia, és az amúgy sok mindenre képes gépészet vagy színpadtechnika sem dicsekszik elő. Barátságosnak maradni a 16 méteres belmagasságban nem akármi - különösen az a részlet emlékezetes, ahol a konferenciahenger galériája lendületes egyenesként fut végig a tömb belül is megtartott és enyhe körívben hajló, mészkő fala mellett. Azt ezek után mondanom sem kell, hogy a nagyteremben mobil a színpad és a nézőtér (az avatókoncerten amúgy Schiff András méltatta - a zongorázást megszakítva - a terem akusztikáját), továbbá magától értetődő az akadálymentesítés vagy a padló kvarccsíkjai, amelyek a gyengénlátókat segítik.

Három az egyben - ma ez Kelet-Magyarország legnagyobb ilyen többfunkciós központja. Ennél reprezentatívabb már nem is lehetne, de hogy valós funkciókkal, látogatókkal és pénzzel is meg tudja-e majd tölteni Debrecen, az a jövő igazi kérdése. Jobb lenne hinni benne még akkor is, ha a már nyitásakor átalakult kortárs művészeti központ ügye nem éppen erre utal.

A szálloda és a múzeum úgy fogja körül a konferenciahengert, mint két ölelõ kar
A szálloda és a múzeum úgy fogja körül a konferenciahengert, mint két ölelõ kar
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.