NATO-gépek támaszpontja lehet Pápa

Meghosszabbítaná a Gyurcsány-kormány az északkelet-afganisztáni Baghlan tartományban működő magyar újjáépítő csapat (PRT) mandátumát - ezt javasolta tegnap Szekeres Imre védelmi miniszter Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárnak Brüsszelben. Szekeres lapunknak elmondta, a jelenlegi egyeztetések alapján Pápa igen jó eséllyel pályázik rá, hogy a NATO C-17-es gépekből álló közös szállítógépflottájának egyik bázisává váljon. Ez egyben több száz új munkahelyet is jelentene a régióban - s feltehetően az afganisztáni magyar misszió utánpótlását is egyszerűsítené.

A PRT-mandátum hosszabbításáról, és annak mértékéről a kormány dönt, parlamenti jóváhagyásra NATO-küldetés esetében nincs szükség. A NATO-nak fontos, hogy Afganisztán biztonságosabb északi részén (ahol a magyar PRT is tevékenykedik) sikeresen folytatódjon a gazdasági-politikai konszolidáció.

Washington és a brüsszeli NATO-központ régóta sürget több európai tagállamot, elsősorban Németországot, hogy Észak-Afganisztánból küldjenek csapatokat a sokkal veszélyesebb déli területekre, ahol a PRT-tevékenység mellett az egyre aktívabb tálib gerillákkal kell megvívni. Az esetleges magyar hosszabbítással egyúttal csökkenhet a Budapestre nehezedő NATO-nyomás is. Ugyancsak ezt próbálják kivédeni azzal a másik magyar javaslattal, amely szerint, ha a NATO igényt tart rá, hazánk ún. "vezető nemzetként" (lead nation) 30 fős légiirányító-csoporttal átvenné a kabuli repülőtér forgalmának koordinálását.

Brüsszelből tegnap Szekeres a NATO védelmi minisztereinek wiesbadeni ülésére utazott, s itt bejelentette: május 15-ig Bosznia-Hercegovinába, az Európai Unió ALTHEA-programja keretében újabb magyar századot telepítenek. Koszovó kapcsán a budapesti álláspontot kifejtve nagyra értékelte az ENSZ-főmegbízott erőfeszítéseit, sürgette a tartomány státusáról folyó tárgyalások gyors befejezését abban a reményben, hogy a változások nem okoznak "biztonsági vákuumot".

Szekeres Imre
Szekeres Imre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.