Udvari gyerekhalál - súlyosbított vád

A Baranya Megyei Bíróságon tegnap elkezdődött el annak az Udvar községben élő asszonynak a büntetőpere, aki tavaly nyáron olyan súlyosan bántalmazta tizenhárom hónapos kislányát, hogy a gyerek belehalt sérüléseibe.

A vádiratból, valamint a tanúk vallomásából kiderült, a most 22 esztendős K. Anita többéves élettársi kapcsolat után 2005. júniusában szülte meg kislányát, Nikolettet. A háromtagú család egy, a falutól bérelt házban lakott. A famíliának anyagi gondjai nem voltak, ám - az ismerősök által - önző, beszűkült tudatú teremtésként jellemzett K. Anita éretlen volt a gyermeknevelésre. Az asszony ugyan tisztán tartotta, és megfelelően etette kislányát, ám nem foglalkozott vele, dühbe gurult, ha kislánya sírni kezdet, s olyankor bántalmazta is a csöppséget.

2006. július 15-én az asszony a síró Nikolettet megrázta, négy vagy öt alkalommal belevágta az ágyba, s két-szer hátba verte. Az ágy karfájába fejét többször is beleverő kislány megmerevedetett, hányni kezdett, majd elvesz-tette eszméletét. Nikolettet pár órával később kórházba szállították, ám két nap múlva meghalt. Nikolett halálát agysérülések okozták, amelyek - az orvos szakértő szerint - egyértelműen az anya durva bánásmódjának a következményei.

A megyei főügyészség halált okozó testi sértés vádjával állította bíróság elé a bűncselekmény elkövetése óta előzetes letartóztatásban lévő K. Anitát. A tegnapi tárgyalás közben viszont a fő-ügyészség - a bíróság javaslatára - súlyosbította a vádat, s az udvari asszonynak immár 14 évet be nem töltött személy ellen elkövetett ember-ölés vádjával kell szembenéznie. Míg előbbi bűncselekményért legfeljebb nyolc év börtön jár, utóbbi bűntettért akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiróható. A főügyészség azért módosította a vádat, mert K. Anita cselekedeteiben felfedezhetők az eshetőleges szándékosság motívumai. A vádlott nem kívánt a bíróságon vallomást tenni, védője viszont - a vád módosítása miatt - kérte a tárgyalás elnapolását. A per március 29-én folytatódik.

A tragédiához tartozik, hogy az udvariak közül többen sejtették: K. Anita valószínűleg rendszeresen bántalmazza a kislányát. Volt olyan rokon, aki emiatt azt fontolgatta, hogy átvállalja Nikolett nevelését. Ám az ismerősök tapintatból, és mert tartottak az asszony durva reagálásától, nem mertek a hatóságokhoz fordulni Nikolett védelmében.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.