Még márciusban megalakul a miniszterelnöki kabinet

E hónapban megalakul a miniszterelnöki kabinet - közölte Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára csütörtökön Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztató keretében.

Március 19-től miniszterelnöki kabinet segíti a kormány és a kormányfő munkáját, Danks Emesét pedig Demcsák Zsuzsa váltja a kormányszóvivői poszton - jelentette be a kormányzati kommunikációs változásokat az államtitkár, aki egyben a miniszterelnöki kabinet  kabinetfőnökeként is tevékenykedik majd március közepétől.
Nem kommunikációs szervezet jön létre, hanem a miniszterelnök munkaszervezete, olyan, amelynek része a kommunikáció is - jegyezte meg Gál J. Zoltán.

Mint mondta, a kabinet kialakítása plusz költséggel és plusz létszámigénnyel sem jár.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány döntéseihez és a  kormányülésekhez kötődő szakmai-politikai koordináció feladatát továbbra is a Miniszterelnöki Hivatal végzi. A reformokhoz kötődő szakmai stratégia kidolgozása és végrehajtásának ellenőrzése pedig továbbra is az Államreform Bizottság feladata - tette hozzá. Kiemelte: a miniszterelnöki kabinet egyik feladata, hogy a miniszterelnök szakpolitikai döntéseit segítse, támogassa. Második dolga a titkársági feladatok ellátása, valamint a kormányfő  programjainak szervezése - mondta, majd folytatta: a kabinet további feladata a kormányzati kommunikáció fejlesztése is.

Elmondta, hogy a kabinetfőnök a kabinet élén politikai irányítást és felügyeletet végez. Gál J. Zoltán hozzátette:  kabinetfőnöki szerepe nem érinti a MeH-ben vállalt hivatalát.

Kiemelte azt is, a kommunikációs stábba bekerült öt új embert 120 jelentkező közül választották ki.

A szakmai, operatív irányításért szakállamtitkári rangban felelős kabinetfőnök-helyettesi posztot Pimper Richárd tölti be, a kabinet stratégiai kommunikációs főigazgatója Baráth Péter lesz, a kormányzati kommunikáció marketingkommunikációs részlegét a jövőben Kirsch Zsuzsa irányítja, a kabinetben létrehozandó PR-igazgatói  posztot Rózsa Gyöngyi tölti be, szakpolitikai igazgató Tóth András lesz, a miniszterelnöki programok irányításáért, szervezéséért Teiszler Zoltán felel, míg a miniszterelnöki kabinet kormányzati  kommunikációs igazgatói posztját Gyurkovics Tamás tölti majd be.

Gál J. Zoltán a tájékoztatón az egész kormány nevében megköszönte Danks Emese munkáját.

Az államtitkár a kormányszóvivő váltás okaként azt mondta: ami megváltozott, az semmi más, mint a politikai helyzet. Hozzátette: az új típusú politikai kihívások igénylik a szervezeti és személyi átalakulást.

Danks Emese kormányszóvivő, aki ebben a minőségben csütörtökön jelent meg a nyilvánosság előtt utoljára, a tájékoztató végén azt mondta: nem voltam és nem lettem politikus, voltam és maradtam viszont egy több, mint tíz éves belföldi és külföldi szakmai tapasztalattal rendelkező szakember. Az elmúlt hét hónapban arra törekedtem, hogy a kormány döntéseit a lehető legközérthetőbben és leghitelesebben tolmácsoljam a lakosság, az üzleti élet felé - emelte ki, majd hozzátette: "kommunikációs szakemberként jöttem és kommunikációs szakemberként távozom", a jövőben hivatásomat az üzleti világban szeretném folytatni.

Arra a kérdésre, hogy mit vár a kormány Demcsák Zsuzsa leendő kormányszóvivőtől, az államtitkár azt mondta: pontos és hiteles tájékoztatást, a sajtóval pedig korrekt munkakapcsolatot.

Danks Emese arra az újságírói felvetésre, hogy szerdán miért nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy milyen személyes változások lesznek a kormányzati kommunikációs stábban azt felelte: szerdán még  nem volt aktuális a kérdés.

(MTI)

Gál J. Zoltán
Gál J. Zoltán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.