"Árulás": Orbán menesztette a választókerületi elnököt

Orbán Viktor visszavonta a Fidesz hatvani választókerületi elnökének, Szabó Ádámnak a megbízását - értesült a Népszabadság.

A Fidesz elnöke azt követően döntött erről, hogy a hatvani választókerülethez "tartozó" Ambrus Zoltán február 23-án a Heves megyei közgyűlés ülésén kilépett a polgári frakcióból, független lett, s szavazatával lehetővé tette, hogy a szocialista Sós Tamás legyen a közgyűlés elnöke. Ezzel azt is megakadályozta, hogy a mandátumegyenlőség miatt működésképtelen közgyűlést feloszlassák, s ismét választásokra kerüljön sor a megyében.

Szabó Ádám mindennek kapcsán szerdán még úgy nyilatkozott: nem érzi felelősnek magát azért, hogy Ambrus Zoltán átszavazott a megyegyűlésen. "Csak saját tetteimért tudom vállalni a felelősséget, más tetteiért nem" - tette hozzá a (már leváltott) választókerületi elnök, aki szerint "nem várható el tőle, hogy kitalálja párttársai gondolatait". Arra is emlékeztetett, hogy a 2006-os parlamenti választásokon Ambrus Zoltán a kampány során sokat dolgozott a Fidesz és a jobboldal győzelme érdekében, így semmilyen jel nem mutatott arra, hogy szembefordul a Fidesszel.

Orbán Viktor és más fideszes politikusok viszont egészen másképp ítélték meg Ambrus Zoltán lépését; a Fidesz elnöke az eset kapcsán árulónak nevezte a Heves megyei fideszes képviselőt, de arra is figyelmeztetet, hogy a Fidesznek ezentúl jobban meg kell majd néznie, ki méltó a bizalmára. Szabó Ádám választókerületi elnök nevének említése nélkül pedig zárt ajtók mögött Orbán Viktor azt is egyértelművé tette, hogyha ilyen eset történik, az mindenképpen a választókerületi elnök politikai kudarca, egy választókerületi elnöknek ugyanis mindenről tudnia kell.

Információink szerint Szabó Ádám sorsa Ambrus Zoltán "árulásától" függetlenül is meg volt már pecsételve: fideszesek elmondása szerint Orbán Viktor mindenképpen visszavonta a kinevezését, a 2006-os parlamenti választásokon ugyanis messze elmaradt a várakozástól körzetének az első fordulós teljesítménye.

Érvényes volt a megyei közgyűlés elnökének megválasztása

Továbbra is a Heves Megyei Közgyűlés tagja Ambrus Zoltán - a Heves Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) ezzel a döntéssel, csütörtökön Egerben elutasította a Fidesznek az átszavazó képviselő mandátumának megvonására vonatkozó kérelmét. Ez azt jelenti, hogy érvényes volt a testület azon határozata, amellyel február 23-án a szocialista Sós Tamást választották a megyegyűlés elnökévé.

A Fidesz arra hivatkozva fordult a választási bizottsághoz, hogy Ambrus Zoltán, az általa aláírt frakciószabályzat értelmében a frakcióból történt kilépésével lemondott mandátumáról, vagyis érvénytelenül szavazott Sós Tamásra. (MTI)

Ambrus Zoltánt (balra) árulónak nevezték frakciótársai
Ambrus Zoltánt (balra) árulónak nevezték frakciótársai
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.