A hét műtárgya (3)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.


Mitől műtárgy ez? - üvölthet fel méltatlankodva Olvasónk, megfogadva, hogy ez volt az utolsó dobásunk, vele ezt most már nem lehet csinálni, most aztán tényleg lemondja a lapot. És megértjük. Hiszen tényleg: ami képünkön látható, az minden jel szerint nem több és nem kevesebb egy szimpla színesfém-lopás szomorú és felháborító következményénél; két ember, egy pajszer meg egy polijutazsák, az hol művészet?

Azt kell mondanunk viszont, hogy Olvasónk most az egyszer téved, amiért elnézését kérjük. A képen látható posztamens ugyanis nem egy megcsonkított szoborzat, hanem egy egészen új felfogású művészeti alkotás. Egy olyan mű, amelynek alkotója szakított a hagyományos ábrázolásmóddal, t.i., hogy van egy talapzat, és arra az ember rátesz egy bronz-brüsztöt, amely lehetőleg hasonlít arra az emberre, akinek a megörökítésére megrendelést kapott. Nem. Ez a művész ugyan megfogadta: miután a tiszteletdíj előlege megjelent a bankszámláján, megörökíti Germanus Gyulát, de ezt nem a szokásos, akadémikus eszközökkel teszi, nem próbálja meg befolyásolni a nézőt, nem erőszakoskodik, nem rágja szájba, hogy na, ilyen volt Germanus Gyula, és kész, passz, hanem hagyja, hogy mindenki, aki a szobor előtt elhalad, a felirat segítségével maga elé idézze a benne élő Germanus Gyulát.

Van ott a felirat fölött egy vas, a kőbe ágyazva, pont olyan, mintha az tartotta volna a mellszobrot, de nem: születésnapokkor, jeles évfordulókon oda lehet akasztani az emlékezés virágaiból font koszorúkat.

Előfordulhat, hogy vannak olyanok, akik még nem alkották meg a maguk Germanus Gyula képét, így a műalkotás semmit sem mond nekik. Ezt nagyon nem szeretnénk, egyrészt, mert a Margit híd budai hídfőjének északi oldalán lévő park-szerűségben álló kompozíciót fontosnak és tanulságosnak tartjuk, másrészt pedig, mert Germanus Gyula abszolut megérdemli, hogy helye legyen minden magyar szívben és lélekben; ezért aki úgy gondolja, itt megtudhat róla ezt-azt.

Germanus Gyula
Germanus Gyula
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.