Ha Bős olasz üzemeltetője nem enged, Pozsony pert indít

A szlovák kormány rövidesen tárgyalásokat kezd a bősi vízerőmű üzemeltetétéről kötött bérleti szerződés megszüntetéséről. Nem zárjuk ki azt sem, hogy ha a Szlovák Villamosművek (SE) többségi tulajdonosával, az olasz Enel társasággal eredménytelenek lesznek a tárgyalásaink, akkor pert indítunk, amelyben kérjük a számunkra előnytelen egyezség felbontását – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a kabinet ülése után.

Közölte azt is, hogy megbízták Jaroslav Izák környezetvédelmi minisztert a tárgyalások haladéktalan megkezdésével. – Természetesen meghallgatjuk a másik fél álláspontját is, de a mi elhaátrozásunk végleges – szögezte le a miniszterelnök.

Az olasz Enel 2006-ban vásárolta meg a Szlovákiai Villamosművek 66 százalékos többségi tulajdonrészét, 840 millió euróért. A bősi vízerőművet nem privatizálhatták, mivel ez a létesítmény is a rendszerváltás óta húzódó szlovák-magyar kormányközi vita tárgya. Ezért Mikulás Dzurinda kabinetje bérleti szerződést kötött az olaszokkal a bősi vízerőmű üzemeltetéséről. Az egyezség alapján az itt megtermelt villanyáram 66 százalékának az értéke az olaszokat, a kisebb rész pedig a szlovák állami Vízgazdálkodási Vállalatot illeti, amely – miután Magyarország 1989.október 31-én felfüggesztette, később pedig végérvényesen elutasította a nagymarosi alsó vízlépcső felépítését – 15 milliárd koronás, kormánygaranciával felvett hitelből befejezte és üzembe helyezte a bősi vízerőművet.

Értesüléseink szerint most az előnytelen szerződés miatt nincs miből törleszteni a kölcsönt, Pozsony ezért is szeretne hozzájutni a bősi létesítmény teljes bevételéhez. Dusan Munko pozsony környezetvédelmi államtitkár néhány napja azt hangoztatta, hogy az olaszokkal kötött egyezség azért érvénytelen, mert a bősí vízerőmű közös szlovák-magyar tulajdon és a szerződő felek nem kérték ki Budapest beleegyezését az ügylethez. - Ezért a dokumentum kezdettől fogva érvénytelen – szögezte le. Véleményét tegnap megismételte Robert Fico is. Az Enel képviselői viszont jogszerűnek tartják a szerződést.

A szlovák kormány akár 50 milliárd korona (350 milliárd forint) kártérítést is fizethet azolaszoknak, ha felmondja azt a szerződést. Ugyanis az egyezség arról is rendelkezik, hogy ha a bérbe adó módosítani kívánja vagy megszűnteti az ötven évre kötött egyezséget, akkor a Bősön megtermelt villanyáram értékesítéséből adódó, feltételezett harminc esztendős haszonnak megfelelő összeget köteles megfizetni. – figyelmeztetett Marek Benedik neves szlovák ügyvéd, miután alaposan áttanulmányozta a dokumentumot. A bősi vízerőmű éves nyeresége eddig mintegy másfél milliárd korona volt, de az elkövetkező években várhatóan nagyobb lesz, mert a villanyáram drágulni fog – közölte Dominik Kocinger dunai kormánybiztos.

 (Pozsonyi tudósítónktól)

Zsilip
Zsilip
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.