Hónapokig fogva tartották - Svájcban szabadon engedték Dávid Árpád Györgyöt

 A luganói hatóságok tegnap este szabadon engedték Dávid Árpád György nagybajomi illetőségű magyar állampolgárt, miután megbizonyosodtak arról, hogy a százezer eurós számítógépes csalást nem ő követte el.

A hírt a fiatalember édesanyja közölte pozsonyi tudósítónkkal. Elmondta azt is, hogy fia pénteken indul haza, mert mára már nem kapott repülőjegyet. Dávid Árpád Györgyöt tavaly novemberben tartóztatták le a Budapest-Pozsony gyorsvonaton, ahol a szlovák határrendészek közölték vele, hogy az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene.

A nyitrai börtönbe vitték, ahonnan csak e héten, kedden szállították Svájcba. A luganói bíróság több mint százezer eurós számítógépes csalás gyanúja miatt adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a burkolóként dolgozó fiatelember ellen. Csakhogy ő másfél évvel ezelőtt az egyik budapesti munkásszállón elveszítette (vagy ellopták) az útlevelét, amit azonnal be is jelentett a rendőrségen. Erről hivatalos dokumentuma van.

A svájci és olaszországi bűncselekmény-sorozat egy hónappal ezután kezdődött. Valaki az ő nevén bejelentkezve Luganóban bérelt lakást, s innen árulta interneten főleg amerikaiaknak a nem létező számítógépeket, amelyekért komoly összegű előlegeket vett fel. A pénzt egy olasz bankban helyezte el. Dávid Árpád György hiába bizonygatta, hogy elveszítette az útlevelét, sosem járt Svájcban, ráadásul csak magyarul tud.

A szlovák hatóságok nem a fiatalember állítását hanem az elfogatóparancsot tartották hitelesnek, ezért a szükséges vizsgálatok után Stefan Harabín pozsonyi igazságügyminiszter február közepén beleegyezett a kiadatásába. Dávid Árpád György édesanyja lapunknak elmondta azt is, hogy fia rövidesen megtartja az esküvőt várandós, dél-szlovákiai magyar menyasszonyával, aki áprilisra várja első gyermeküket.

(Pozsonyi tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.