Csongrád: kettévált frakció

Egyelőre bizonytalan, miként folytatja munkáját a Csongrád Megyei Közgyűlés többségét adó polgári oldal azt követően, hogy frakciójuk a napokban kettévált, s hat képviselő új frakciót hozott létre.

A nyilatkozatok szerint a polgári frakció több tagját is meglepte az, amikor a napokban - a Csongrád megyei önkormányzat idei költségvetéséről döntő rendkívüli közgyűlés előtt - Bodó Imre tiszaszigeti polgármester bejelentette, hogy hatan kilépnek a képviselőcsoportból, s egy másikat alapítanak, amelynek ő lesz a vezetője. Az új frakció hat tagja közül többen - a kettős tagság lehetőségével élve - a Fidesznek és a KDNP-nek is tagjai. A kilépők között van a megyei közgyűlés két alelnöke is.

A Szegeden a tavalyi országgyűlési választási kampányban a jobboldal egyéni képviselőjelöltjeként ismertté vált Bodó Imre a kilépés motivációjáról kérdésünkre válaszolva azt mondta: két frakciónak mind a közgyűlésben, mind a nyilvánosság előtt nagyobb mozgástere van, mint egynek. Hozzátette: szoros szövetségi politikát szeretne kialakítani a megmaradt polgári frakcióval.

A gyakorlatias szempontokon kívül ugyanakkor többen azt hangoztatják: az új frakció megalakulásának hátterében - néhány hónappal a közgyűlés megalakulása után - személyes ellentétek is közrejátszottak. Bodó Imre ezt tagadta, ugyanakkor hozzátette: minden házasságban van tányércsörgés, s szerinte az is természetes, hogy egy nagy pártszövetségen belül vannak mozgások.

Nem mindenki ért egyet ezzel a véleménnyel. Egyesek feltételezése szerint a háttérben két fideszes országgyűlési képviselő - Nógrádi Zoltán, a Fidesz korábbi megyei elnöke, Mórahalom polgármestere és Lázár János, a jelenlegi megyei Fidesz-vezető, hódmezővásárhelyi polgármester - presztizsharca áll a háttérben. Eszerint a megmaradt frakció - amelynek Nógrádi is tagja - inkább a mórahalmi, míg a kiváltak inkább a - megyei közgyűlésben nem tag - vásárhelyi politikus mellett állnak.

Erre vonatkozó kérdésemre Lázár János azt válaszolta: sem a megyei önkormányzat, sem Mórahalom belügyeivel nem foglalkozik, Nógrádi Zoltánnal nincs konfliktusa. Hozzátette: a polgári értékrendet valló emberek akár közös, akár külön frakcióban megtalálják az együttműködésre a lehetőséget. A feltételezett személyi ellentétekről megkérdeztük Nógrádi Zoltánt is, aki annyit mondott: nem akar nyilatkozni.

Bizonytalanságot sejtet ugyanakkor, hogy Martonosi György, a polgári frakció vezetője még napokkal a történtek után is úgy fogalmaz: egyelőre nem tudja, hogyan folyik majd a munka a továbbiakban a megyei közgyűlésben. Hozzátette: amikor elvállalta a megbízatást, egységes képviselőcsoportban gondolkodott, váratlanul érte a képviselők kiválása. A politikus megjegyezte: mivel a szétválást nem ők kezdeményezték, egyelőre várnak arra, hogy tárgyalások kezdődjenek, s kiderüljön, hogy az új frakciót alapító képviselők miként képzelik el a folytatást.

Bodó Imre: Természetesnek kell venni, hogy egy nagy pártszövetségen belül vannak mozgások.
Bodó Imre: Természetesnek kell venni, hogy egy nagy pártszövetségen belül vannak mozgások.
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.