ÁSZ-jelentés az MDF-ről: ismétlődő gazdálkodási szabálytalanságok

A párttörvény rendelkezése ellenére névtelenül fogadott el 1,3 millió forintnyi adományt a Magyar Demokrata Fórum 2004-ben és 2005-ben, a párt a törvényi előírások figyelmen kívül hagyásával egyesült az MDNP-vel, és az MDF könyvelése több ponton nem felelt meg a számviteli törvény egyes előírásainak - olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerdán közzétett jelentéséből.

"A beszámolók összeállításánál nem érvényesítették a számviteli törvényben meghatározott valódiság, teljesség, következetesség és lényegesség elvét, melynek következtében a párt gazdálkodásáról közölt adatok összességében nem feleltek meg a valós tájékoztatás követelményének" - olvasható abban az összefoglalóban, amelyet az ÁSZ jutatott el az MTI-nek az MDF 2004-2005-ös gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről.

Könyvvezetési és bizonylatolási hibákból eredően az éves beszámolók nem tartalmazták az önkormányzati kedvezményes ingatlanhasználathoz kapcsolódó nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás évente 2 millió 600 ezer Ft-ot meghaladó értékét, néhány helyi szervezet gazdálkodásának adatait; egyes adománybevételeket más jogcímen mutatták ki - hangsúlyozta a jelentés.

A hibákkal összefüggésben nem teljesült a belföldi jogi személyektől származó, 500 ezer Ft értékhatárt meghaladó adományok és hozzájárulások párttörvényben előírt nevesítése. A párttörvény rendelkezése ellenére a vizsgált években összesen 1,3 forint értékben névtelen adományt fogadott el a párt - mutatott rá a számvevőszék.

Az MDF kombinált könyvvezetést használt: a párton belül központilag kettős, helyi szinten egyszeres könyvvezetést, ez nem felel meg a számviteli törvény és végrehajtási rendelete előírásának - fűzte hozzá a jelentés.

Az eszközök és források leltározását a párt országos hivatalánál szabályszerűen végezték, a vizsgált időszakban leltári eltérést nem állapítottak meg. A helyi szervezetek mintegy ötödénél a leltározás tényét azonban dokumentumokkal nem igazolták - olvasható a jelentésben.

Az Állami Számvevőszék kiemelte: a törvényi előírások figyelmen kívül hagyásával egyesült az MDF a Magyar Demokrata Néppárttal (MDNP) 2005-ben, a pártba integrálódott MDNP vagyonát bizonyító vagyonmérleg átadása nem történt meg, mert azt a megszűnt MDNP korábbi vezetése megtagadta.

A jelentés hozzáteszi: a párt munkáltatóként eleget tett az adózási, társadalombiztosítási jogszabályokban foglaltaknak, de kifizetőként csak részben teljesítette kötelezettségeit.

A párt gazdálkodásának belső ellenőrzési rendszere a szabályozástól eltérően, elégtelen hatásfokkal működött - mutat rá a jelentés.

Az elemzés hangsúlyozza: az ÁSZ felhívására nem történt intézkedés a gazdálkodási rend fokozására, a számviteli szabályozás kiegészítésére és összehangolására, így a gazdálkodási szabálytalanságok ismétlődtek.

Az Állami Számvevőszék elnöke felhívta a párt elnökét, hogy intézkedjen a törvényes állapot helyreállítása érdekében. A törvényességi felhívás mellett az ÁSZ elnöke javasolta a pénzügyminiszternek, hogy a párttörvény értelmében az MDF 2007. évi támogatását a névtelen adománynak megfelelő összeggel csökkentse.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.