Kósa Lajos: lejárathatjuk magunkat az Európa kulturális

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szerint "a rossz, politikai alapon meghozott döntés miatt" Magyarország lejárathatja magát az Európa kulturális fővárosa (EKF) pályázaton. Tasnádi Péter, a címet elnyerő Pécs polgármestere ugyanakkor úgy látja, hogy Kósa Lajos nincs megfelelő információk birtokában. A pályázaton indult és második helyet elért Miskolc alpolgármestere város-, illetve pártpolitikai csatározást sejt.

Kósa Lajos szerdán az MTI érdeklődésére kifejtette: Debrecen, annak ellenére, hogy nem nyerte el a rendezés jogát, valamennyi, a pályázatában megfogalmazott kulturális fejlesztést, beruházást időarányosan megvalósította.

Ezzel szemben Pécsett semmilyen 2006-ra tervezett beruházás nem valósult meg, sőt el sem kezdődött - tette hozzá.

Kósa Lajos szerint a pécsi kulturális infrastrukturális fejlesztési tervekből semmi nem igaz. Szóvá tette, hogy a 4.000 négyzetméter alapterületűre tervezett galéria helyett már csak 1.200 négyzetméteres megépítéséről van szó, s nem jó üzenet a színház operatársulatának megszüntetése sem.

A polgármester azzal kapcsolatban, hogy korábban újságírók megkérdezték, Debrecen bevállalná-e Pécs helyett, hogy 2010-ben Európa kulturális fővárosa legyen, megerősítette: ez elvileg szóba jöhet, de minden korábbi szereplővel, pályázóval tárgyalni kellene.

Jelenleg úgy néz ki, hogy egy "rossz politikai döntés megint lejárathatja Magyarországot" - fűzte hozzá.

Kósa Lajos ugyanakkor megjegyezte: bár Debrecen megvalósított minden, a korábbi pályázatában szereplő kulturális fejlesztést, kormányzati támogatás nélkül nem lehet 2010-ben Európa kulturális fővárosa.

A témáról szerdán írt a Népszabadság, amelynek cikke szerint a Fidesz politikusa előző nap az egyik kereskedelmi televízió reggeli műsorában kérdésre válaszolva vetette fel, hogy Debrecen átvehetné Pécstől a rendezvénysorozatot.

Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere Kósa Lajos nyilatkozatára szerdán az MTI-nek úgy reagált, hogy Debrecen polgármestere "nincs kellő információk birtokában".

"Köszönjük Debrecen felajánlását, de nem vagyunk kevésbé felkészültek, mint ők" - mondta.

A politikus szerint bár a baranyai megyeszékhelyen voltak lemaradások az EKF-programmal összefüggő beruházások előkészítését illetően, a létesítmények időben elkészülnek.

Pécs polgármestere megjegyezte: "Debrecenhez hasonló felajánlást Szeged is tett, csak másképp"; az  együttműködést a várossal hamarosan írásban is rögzítik.

Fedor Vilmos, Miskolc alpolgármestere Borsod online internetes honlapnak azt mondta: annak idején az első reakciója az volt, és véleményét ma sem változtatta meg, hogy tudomásul veszi a zsűri döntését a kulturális főváros helyszínéről, de elfogadni nem tudja, vagyis Miskolcnak kellett volna kapnia a lehetőséget. Az alpolgármester ugyanakkor úgy gondolja: Pécs megcsinálja, amit vállalt.

Véleménye szerint a debreceni ajánlkozás mögött várospolitikai, még inkább pártpolitikai megfontolás húzódhat meg.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.