Repcéből lesz dízelolaj Bábolnán

Májusban kezdi meg a Komárom-Esztergom megyei Bábolnán a termelést a növényi alapanyagból készülő dízelolaj gyártását az Öko-Line Hungary Kft. Két mintaüzemben, Kunhegyesen, illetve Mátészalkán eddig is gyártottak évi mintegy ötezer tonna biodízelt. Az új üzem termelése ennél nagyobb lesz. Az erre az évre tervezett 25 ezer tonnás termelést jövőre megduplázzák. A cég az idén 35, jövőre pedig 75 embernek ad munkát.

Bábolnán a kilencvenes évek közepén kezdtek hozzá egy biodízel gyár építéséhez, amely a beruházó csődje miatt nem kezdett termelni. Ezt az üzemet vásárolták meg az Öko-Line tulajdonosai. Elkészültek az üzem felújításának, az új termelőegységek létesítésének tervei, kiválasztották a gyártási technológiát és beszerezték a szükséges engedélyeket.

Májusig a biodízelt gyártó egységen kívül egy évi harmincezer tonna kapacitású olajos mag feldolgozására alkalmas présüzem is elkészül, valamint kiépítik a logisztikai infrastruktúrát. Az üzemnyitás 2,7 milliárd forintos költségét a cég saját forrásból, és a napokban aláírt hitelszerződésből fedezik.

Az Öko-Line a jövő év elejéig további 2,9 milliárd forintos fejlesztést tervez. Ennek eredményeként megduplázza a gyártókapacitást, bővíti a logisztikai infrastruktúrát, s további présüzemeket is létesít.

A termeléshez szükséges repcét a mezőgazdasági integrátorokkal kötött megállapodások biztosítják. A környezetbarát üzemanyag nagy részét a Mol vásárolja meg, de szállítanak majd az osztrák és a német piacra is. (V. S.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.