Magyar és román dokumentumfilmek szemléje

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet, a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal és a Mazsola Film társrendezésében a Film.Dok Magyar-Román Dokumentumfilm Fesztivált. A rendezvény május 14-20-ig várja az érdeklődőket Csíkszeredán.

A fesztivál célja a magyar és román filmes és televíziós szakemberek közötti szorosabb kapcsolat kialakítása, azon dokumentumfilmek bemutatása és megméretése, amelyek a modern kor film-formanyelvén szólnak, és amelyek lekötik a célközönség érdeklődését. A szervezők szeretnék a fesztivál kereteit bővíteni, szándékaik szerint a Film.Dok hamarosan Közép-Kelet Európai fesztivállá válik.

A Film.Dok egyik legfontosabb célkitűzése a fiatal alkotók pályakezdésének és bemutatkozásának segítése. Ennek érdekében állandó résztvevők a két ország média és film, illetve televízió szakos egyetemistái. A diákok sok értékes alkotást nézhetnek meg, amelyeknek elemzésében és értékelésében is résztvehetnek akár a diákzsűri tagjaként, ezen felül pedig ismert és elismert filmes szakemberek által vezetett kurzusokon vehetnek részt délelőttönként. Az említett szakemberek között olyan alkotók vannak, mint Sára Sándor, Vivi Dragan Vasile, Cornel Michalache, Zsigmond Dezső. A kurzusok témái közül néhány, a teljesség igénye nélkül: „Modern technológiák a dokumentumfilm készítésében“, „Vizuális fim formanyelv“, „Dokumentumfilmes műfajok“.

A fesztivál ideje alatt folyamatosan lehetőség nyílik a közönségtalálkozókra is a fesztiválkávézóban, ahol kötetlen beszélgetést lehet folytatni az alkotókkal.

A Fesztiválra bárki díjmentesen nevezhet az elmúlt két évben készült, Film.Dok–ra még nem jelölt alkotással a következő kategóriákban: tudomány, művészet, portré, történelem, természet, szociológia, kísérlet, televíziós dokumentumfilm.  Idén legfontosabb újítások közé tartozik a mobilfilm, amely mobiltelefonnal készített rövidfilmet jelent, illetve a filmterv kategória, amely szinopszisra, illetve a film elkészítésére vonatkozó tervezetet jelent. A legjobbnak bizonyuló filmterv számára pályázati és gyártói hátteret is biztosítanak.
A legjobbnak minősülő filmjeket a világ több fontos fimes és kulturális fellegvárába - így Párizsba, Rómába, New York-ba - is eljuttatják. A fesztivál ideje alatt a versenyfilmek képviselőinek, meghívottjainknak és a sajtó képviselőinek teljes ellátását biztosítanak.

Zsűri és díjak

A Film.Dok4 az eddigiek során megszokott rangos előzsűrivel és zsűrivel válogatja versenybe és bírálja el a nevezett alkotásokat.

Előzsűri:
Groó Diána rendező
Buzogány Klára újságíró, Filmtett
Erdős Zsigmond rendező
Dan Curean operatőr

A zsűri elnöke idén is Sára Sándor lesz.

A Film.Dok díjai:

KÖZSZOLGÁLATI TELEVÍZIÓ FŐDÍJ – Magyar
KÖZSZOLGÁLATI TELEVÍZIÓ FŐDÍJ - Román
AZ ÉV DOKUMENTUMFILM RENDEZŐJE - Magyar
AZ ÉV DOKUMENTUMFILM RENDEZŐJE – Román
AZ ÉV TELEVÍZIÓS SZERKESZTŐJE – Magyar
AZ ÉV TELEVÍZIÓS SZERKESZTŐJE – Román
AZ ÉV OPERATŐRE - Magyar
AZ ÉV OPERATŐRE - Román
SAJTÓ – Magyar
SAJTÓ – Román
Mobilfilm
Diákzsűri 2 elismerés

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.