Pécsi opera: bizonytalan jövő

A pécsi képviselőtestület - a tervektől eltérően - mégsem tárgyal a következő ülésén a Pécsi Nemzeti Színház operatagozatának megszüntetéséről.

Mint arról lapunkban korábban írtunk, a pécsi önkormányzat az idén megválik 400 közalkalmazottjától és köztisztviselőjétől, s a leépítések a színházat is sújtják. Az intézmény 257 dolgozójából huszonhat elbocsátását tervezik. Ezt a leépítést a pécsi közgyűlés kulturális bizottsága az operatagozat megszüntetésével kívánta megoldani. Erről a javaslatról március 1-jén akartak dönteni a városatyák. Utóbb mégis úgy határoztak, hogy az operatagozat sorsát nem tűzik napirendre. A visszakozásban - vél-hetően - az játszik szerepet, hogy a pécsi színházbarátok tiltakoztak a 47 éve alapított, s jelenleg harmincegy tagot fog-lalkoztató operatársulat szélnek eresztése ellen.

Ugyanakkor a színház dolgozóit, s így az operatársulat tagjait továbbra is elbocsátások fenyegetik. Az intézmény 2007-re 755 millió forint támogatást kért a várostól, ám az önkormányzat ennél 61 millióval kevesebbet biztosít a teátrumnak. Kunszt Márta, a közgyűlés kulturális bizottságának vezetője tudósítónknak elmondta: a város a színház irányítóira bízza, hogy milyen takarékossági lépésekkel igyekeznek egyensúlyban tartani az intézmény gazdálkodását.

Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója nem tudja, hogy intézménye milyen stratégiával gazdálkodja ki a hiányzó 61 milliót. Az igazgató szerint elképzelhetetlen, hogy a színházjegyek árának emelésével pótolható lenne a hiányzó támogatás. A pécsi színház idén 185 millió forintot remél a jegybevételből és a szponzori támogatásokból, s ahhoz, hogy az intézmény megőrizze pénzügyi egyensúlyát, ősztől a jegyek árát legalább 60 százalékkal kellene megemelni. Balikó szerint a kétezer forintba kerülő pécsi jegyeket nem lehet ennyire megdrágítani. Úgy tűnik, hogy a színház vezetői számára nem marad más megoldás, mint a leépítés. Arról, hogy kivel köt a színház szerződést a következő évadra, az intézmény vezetőinek március közepéig kell dönteniük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.