Kampánycsendig publikálhatók a közvélemény-kutatási adatok

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) a választási törvény azon rendelkezését, amely szerint a szavazást megelőző nyolcadik naptól az urnák zárásáig nem hozhatók nyilvánosságra közvélemény-kutatási adatok - közölte az MTI-vel Sereg András, a testület sajtófőnöke. A jövőben a kampánycsend beálltáig lehet ilyen adatokat publikálni.

Az Ab döntése értelmében ezentúl közvélemény-kutatási eredményt a szavazás lezárultát megelőző 43 órán belül nem lehet nyilvánosságra hozni. A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen "a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton".

A közvélemény-kutatási adatok nyilvánosságra hozatalának időbeli korlátozása a jogalkotó szándéka szerint a választások zavartalanságát biztosító alkotmányos célt szolgálja. Az Ab azonban úgy ítélte meg, hogy a nyolc napig tartó tilalom az elérni kívánt céllal nincs arányban.

Somogyi Zoltán, az alkotmánybírósági felülvizsgálatot kezdeményező Political Capital igazgatója az Ab döntése után lapunknak azt mondta, több mint egy éve levélben javasolták a pártoknak: töröljék el a kampánycsendet és a közvélemény-kutatási adatok közzétételét korlátozó szabályt. A pártelnökök egytől egyig azt válaszolták, hogy a levélhez mellékelt törvénymódosító javaslatukat véleményezésre kiadták jogi szakértőiknek.

- Elejét vehették volna az Ab döntésének, ha komolyan foglalkoznak a javaslatunkkal - mondta Somogyi, hozzátéve: - Nem igaz, hogy a közvetlenül a választások előtt nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatokkal manipulálható a választás kimenetele.

Az Ab döntése folytán 2010-ben Somogyi szerint csupán annyi változást éreznek majd a polgárok, hogy a korábbiakhoz képest frissebb - és ezáltal várhatóan pontosabb - kutatási eredmények látnak majd napvilágot a választások előtti napokban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.