Valóban nem vállalható az állampárti örökség

Vitányi Iván a miniszterelnöknek ad igazat abban az MSZP-ben zajló vitában, hogy el kell-e költöznie a pártnak a Köztársaság téri irodából, és abban is, hogy nem vállalja Kádár János örökségét.

- Sokan tartanak attól, így Horn Gyula is, hogy megosztja az MSZP amúgy is zilált táborát a költözés a Köztársaság térről, és hogy Gyurcsány Ferenc a hét végi kongresszuson nyíltan elhatárolódott Kádár Jánostól. Ön milyen álláspontot képvisel?

- Az elmúlt százötven év magyar politikai életének három meghatározó figurája Ferenc József, Horthy Miklós és Kádár János volt. Mindhárman ugyanazt a történelmi utat járták be. Gyilkosok voltak, akik hatalmukat forradalmak leverésével, az általuk ácsoltatott akasztófák segítségével szilárdították meg. Mindhármójuk uralkodásának idejében ezután egyfajta fejlődés kezdődött az országban, amelyre az azt megélők szívesen gondoltak és gondolnak vissza. Ugyanakkor az idő mindhármuk esetében bebizonyította, hogy a fejlődés átmeneti volt, zsákutcába, csődbe vezetett. Trianon, a második világháború és az 1989-es rendszerváltozás bebizonyította, hogy az általuk követett út - bár hozott eredményeket is - hibás volt.

- Kádárra az országban általában és az MSZP hívei közül is sokan nosztalgiával gondolnak vissza. Korábban ezt az érzelmi viszonyt a pártvezetők nem bolygatták.

- Kádár rendszere végül is lehetővé tette, hogy Magyarország viszonylag gyorsan megváltoztathatta politikai berendezkedését. Ettől azonban egy demokratikus baloldali párt még nem nevezheti Kádárt példaképnek. A kongresszuson a miniszterelnök beszéde közben a kivetítőn megjelent többek között Batthyány, Széchenyi vagy Kéthly Anna arcképe. Nagy Imre ebben a körben is vállalható. De hogy kerülhetett volna oda Kádár? Gyurcsánynak tehát igaza van: Kádár János nem tekinthető dicső előzménynek egy modern párt számára. Ugyanakkor nincs mit szégyenkezniük azoknak, akik akkor éltek és dolgoztak. Ezt a két, együttesen létező szempontot még számos alkalommal felmutathatja a miniszterelnök. Szerintem, aki eddig az MSZP-re szavazott, kizárt, hogy az elhatárolódás miatt változtatna ezen. A kongreszszusi küldöttek döntő többsége is éretten vette tudomásul Gyurcsány Ferenc gesztusát.

- A Köztársaság térről való elköltözést is támogatja? Háromszor nyertek onnan választásokat.

- Már 1990-ben is ezt akartam, és el is mondtam a párt számos fórumán. Az a ház nemcsak a kommunista pártnak, hanem a Volksbundnak is székhelye volt. Persze, mi tagadás, nehéz olyan épületet találni Budapesten, amely alatt nincsenek átvitt vagy gyakorlati értelemben is csontok. Tehát nem feltétlenül a múlt miatt kell elmenni a Köztársaság térről. Van ennél egyszerűbb érv is: egy modern, az országot is irányító pártnak kell egy hely, ahol tisztességgel lehet élni és dolgozni.

A fejlõdés zsákutcába vezetett
A fejlõdés zsákutcába vezetett
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.