Hevesi vita: ki számít jogalanynak?

A Heves Megyei Közgyűlés jobboldali frakciója a közigazgatási hivatalt és a területi választási bizottságot kéri: állapítsák meg, törvénysértő volt-e a megyei önkormányzat ülése, amelyen - egy fideszesből függetlenné vált képviselő szavazatával - elnökké választották az MSZP jelöltjét.

 

 

 

A fideszes Ambrus Zoltán pénteken kilépett a frakciójából, majd függetlenként megszavazta a szocialista Sós Tamás elnökké választását. Így megakadályozta, hogy működésképtelenség miatt feloszlassa magát a közgyűlés, ahol a szavazategyenlőség miatt személyi kérdésekben addig nem sikerült megállapodni. Herman István, a megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának tagja - akit pártja a közgyűlés elnöki posztjára javasolt - vasárnap azt közölte: pert indítanak Ambrus ellen, mert kilépésével megszegte az általa is aláírt, október 2-án született frakciószerződést. A frakció szabályzata szerint, ha valaki kilép, a mandátumát vissza kell adnia a jelölő szervezetnek. Tatár László, a megyei közgyűlés polgári frakciójának vezetője viszont tegnap délután tudósítónknak már azt mondta: a peren még gondolkodnak. A frakció egyelőre meg szeretné állapítani a február 23-i ülés jogsértéseit. A közigazgatási hivatalhoz és a területi választási bizottsághoz fordultak, ahol bejelentették: a frakciótagokkal kötött szerződés alapján a távozók a bejelentést követően azonnal elveszítik mandátumukat, vagyis: szerintük Ambrusnak nem volt mandátuma, amikor az elnökjelöléskor szavazott. Tatár László közölte: a területi választási bizottságtól azt kérik, állítsák helyre a jobboldal húsz mandátumát. A kilépő képviselő helyére a listán utána következőt jelölik.

Benkár József, a területi választási iroda, valamint Balás István, az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője lapunknak azt mondta: egyelőre tanulmányozzák a levelet.

Polgári perekkel foglalkozó ügyvédek megkérdőjelezik, hogy a jobboldali frakció szabályos polgárjogi szerződést köthetett a tagjaival. Két egri ügyvéd - Gyurkó Péter és Kállai Sándor - szerint alkotmányos jog, hogy a képviselők szabadon döntsenek egy-egy kérdésben, az pedig, hogy melyik frakcióban ülnek, nem befolyásolja képviselői jogállásukat. Úgy vélték, kérdéses az is, hogy bíróság előtt ki számítana jogalanynak - a frakció ugyanis politikai formáció, így nem tekinthető annak.

Egri szocialista képviselők tiltakoznak az ellen, hogy lakásaik elé tüntetést szerveznek. "A politika alja, amikor politikusokat nem vitában késztetnek véleményük elmondására, hanem megzsarolják őket a családjukon, a gyermekükön keresztül" - vélekednek. Szerintük az akció mögött a politika erőszakra, utcai politizálásra való fölbujtása áll. Elfogadhatatlannak tartják, hogy az "egri bátor férfiak" akkor mennek otthonaik elé, amikor ők a parlamentben dolgoznak. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.