Schwarzenegger is csapatkivonást sürget Irakból

Arnold Schwarzenegger kaliforniai republikánus kormányzó iraki csapatkivonási menetrend kijelölését sürgette hétfőn Washingtonban, amivel a vezető demokrata politikusok álláspontjára helyezkedett.

A tavaly novemberben újabb hatéves mandátumot szerzett kormányzó a fővárosi sajtóklubban tartott előadásában gondosan kerülte a Republikánus Párt vagy a Demokrata Párt nevének említését, de bírálta a Washingtonban zajló kongresszusi vitát Irak ügyében.

A filmsztárból politikussá lett Schwarzenegger - aki sok kérdésben vallott liberális nézetei révén tudott kormányzó maradni a Demokrata Párt bástyájának számító Kaliforniában - arra hívta fel a fővárosi politikusokat: az ellenségeskedés helyett próbáljanak meg együttműködni egymással. Washingtonnak tanulnia kellene Kalifornia példájából, mondta, meg kellene szüntetni a pártos politizálást.

"A politika a kompromisszumokról szól, arról, hogy egyszerre kell adni és kapni" - fogalmazott, és megdöbbenve állapította meg, hogy a republikánusok és demokraták között nincs eszmecsere a fővárosban.

Schwarzenegger bírálta az iraki háborús tervet, de azt is, hogy a kongresszusban nem kötelező érvényű határozatot fogadtak el ennek elítéléséről. Szerinte egy ilyen állásfoglalás csak a feszültség szítására alkalmas. Azt is kritizálta: a kongresszusban egyes csoportok akadályozzák egymást abban, hogy szavazzanak bizonyos kérdésekben. Ezzel nyilvánvalóan a szenátusi republikánusok viselkedését kifogásolta, akik obstrukcióval gátolták meg, hogy a felsőház szavazzon az iraki csapaterősítést ellenző határozatról. A kaliforniai kormányzó szerint ezek a viták csak bennük részt vevő politikusok érdekeit, és nem a nép javát szolgálják.

Schwarzenegger a CBS televíziónak is nyilatkozott, azt mondta: Irak soha véget nem érő viszálykodásba süllyed, ha Washington nem szab határozott időrendet az amerikai csapatok hazahozatalára vonatkozóan.

"Tudatnunk kell az irakiakkal, hogy eddig és eddig maradunk ott, utána kivonulunk" - mondta, megjegyezve, hogy az amerikaiak nem akarnak még egy, a koreaihoz vagy vietnamihoz hasonló háborút, amelynek nincsen vége. Arról nem szólt, hogy szerinte mikor kellene kivezényelni Irakból az ott állomásozó amerikai egységeket.

A kaliforniai kormányzó ezzel az álláspontjával szembehelyezkedett George Bush elnökkel és Dick Cheney alelnökkel, akiknek az az álláspontjuk, hogy a bagdadi operáció sikeréhez időre van szükség, nem lehet előre kivonási menetrendet kijelölni.

Schwarzenegger a Kaliforniában nagyon népszerűtlen George Bushsal még a közös megjelenést is kerülte a 2006-os kormányzóválasztási kampányban, amikor az elnök a dél-nyugati szövetségi államba látogatott. A kormányzó viszont támogatta a Bush háborús politikáját támogató John McCain arizonai szenátort abban, hogy megszerezze a Republikánus Párt jelöltségét a 2008-as elnökválasztásra. Amikor McCain legutóbb Kaliforniában járt, barátjaként üdvözölte őt.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.