Hétórás időeltolódás az USA keleti partjával - informatikai káosztól tartanak

Idén először három héttel korábban kezdődik a nyári időszámítás Amerikában, ezért két hétig a megszokott hat helyett hét órás lesz az időeltolódás Közép-Európa és az USA keleti partja között - a szakértők informatikai káosztól tartanak.

Az amerikai kormányzat tavaly hozott energiapolitikai döntése értelmében idén április első vasárnapja helyett március 11-én kezdődik a nyári időszámítás. A napfényes órák szaporításától az energiafelhasználás csökkenését várják, Európában viszont csak március 25-én állítják át az órákat, így két hétig egy órával nagyobb lesz az időkülönbség az öreg kontinens és az Egyesült Államok között.  

Az időeltolódás miatt világszerte megbénulhat az elektronikus kereskedelem, és felborulhat a légi közlekedés rendje, de apróbb tévedések is  adódhatnak szép számmal: a telefonszolgáltatók például csúcsidejű díjakat számlázhatnak kedvezményes időben folytatott beszélgetésekért, rossz adatokat közölhetnek a menetrendek, és általában fennakadások lehetnek minden számítógéppel végzett tevékenységben, amely az Egyesült Államokkal kapcsolatos  - figyelmeztetnek szakértők.

A Die Welt című német napilap honlapján megjelent cikk szerint mindez önmagában is nagy károkat okozhat, a vállalatok azonban tetemes kártérítési követelésekre is számíthatnak, ha nem készülnek fel időben az ezredforduló idején jelentkező emlékezetes Y2K-problémához hasonló kihívásra.  Becslések szerint az amerikai vállalatoknak és a velük kapcsolatban álló cégeknek világszerte átlagosan éves kiadásuk egy százalékát kell az átállásra fordítaniuk.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.