Guatemalai rejtély: a börtönben megölték a gyilkossággal vádolt rendőrtiszteket

Az El Boqueron börtönben, Guatemalavárostól 70 kilométerre, vasárnap este meggyilkolták azt a négy guatemalai rendőrtisztet, akiket azzal a gyanúval vettek őrizetbe, hogy megöltek három salvadori képviselőt és a gépkocsivezetőjüket a hét elején.

"A négy rendőr meggyilkolását megerősítjük, de egyelőre nem tudjuk pontosan hogyan történt. A háttérben valószínűleg a kábítószer áll" - nyilatkozta az AP hírügynöségnek a guatemalai rendőrség szóvívője. Az El Boqueton börtönben közben fogolylázadás tört ki, amely egész éjszaka tartott, a többségében fiatalkorú bűnözökből álló hirhedt Mara Salvatrucha hangadói átmenetileg fogságukba ejtettek öt börtönőrt is. Éjszaka érkezett egy 350 fős rendőrségi és katonasági különítmény a lázadás elfojtására. A helyszínről tudósító újságírók így első jelentéseikben arról számoltak be, hogy zavarosak és ellentmondásosak a hírek a történtekről. Elképzelhető, hogy nem is fog ezek után fény derülni sem a salvadori képviselők, sem a rendőrtisztek megölésének valódi mozzanatairól. A kirendeltek guatemalai védőügyvédek ugyanis pénteken még azt mondták, hogy védenceik megtagadták a vallomástételt.

Egyes értesülések szerint vasárnap késődélután egy fegyveres kommandó érkezett a börtönhöz, akik vagy erőszakkal, vagy pénzzel rávették az őrséget, hogy engedjék be őket a négy letartóztatott rendőr cellájába. Állítólag először elvágták a nyakukat, majd golyót is eresztettek beléjük. A négy rendőr egyike, Luis Arturo Herrera López magas rangú tiszt, egy kábítószer elleni csoport vezetője volt, s egy további rendőrtiszt mellett pedig két nyomozóról volt szó. A feltételezések szerint a kommandó érkezésére, a lövésekre robbant ki a foglyok lázadása. Másik variáció szerint nem volt kommandó, hanem amikor Salvatrucha banda tagjai megtudták, hogy a drogvadászatban felelős rendőrtiszteket tartanak őrízetben a börtönben, ők likvidálták az egyenruhásokat.

A Salvatrucha több közép-amerikai országban is jelen van, a fiatalkorú bűnözők a tetoválásaikkal jelzik, hogy melyik bandához tartoznak. A gyökerek az Egyesült Államokba vezetnek, a csoportok a börtönökben alakultak ki az illegális bevádorlókból vagy már az USA-ban született, s utóbb bűnözőkké vált elemekből. Az amerikai igazságszolgáltatás a börtönbüntetések letöltése után rendre kiutasítja, gyakorta repülőgéppel az anyaországokba szállítja vissza a bünőzőket, akik aztán ott folytatják bandákba szerveződve éltmódjukat. Egyik fő megélhetési forrásuk a kábítószer-csempészet, a rablások, pénzügyi zsarolások mellett.

Történt bárhogy is a rendőrtisztek lemészárlása a börtönben, a következmény:  már nincs aki magyarázatot adjon a három salvadori képviselő és gépkocsivezetőjük hétfői meggyilkolására. A pánamerikai parlament üléséről utaztak haza, a szomszédos Salvador felé, amikor guatemalai területen valamennyiükbe golyót eresztettek, sőt rájuk is gyújtották a gépkocsit. Salvadorban azonnal a legkülönfélébb találgatások kaptak lábra a merénylet hírére: kábítószer-ügy, netán személy-tévesztés, avagy utólagos politikai leszámolás. Ez utóbbi feltevést arra alapozták, hogy a három képviselő egyike, Eduardo D'Aubuisson, fia a Salvadorban kormányon lévő jobboldali ARENA párt hirdhet hírnevű megalapítójának, akit a polgárháború idején a baloldallal rokonszenvező Oscar Romero érsek megöletésével gyanúsítottak. Oscar Berger guatemalai elnök első reakciója, a részvétnyilvánítás mellett, az volt, hogy a salvadori képviselők meggyilkolására valamelyik kábítószer banda adhatott utasítást. Utóbb, csütörtökön fogták el a gyilkosság vádjával a tegnap a börtönben kivégzett négy rendőrt. Vannak olyan sajtóértesülések is, miszerint a salvadoriak meggyilkolásában való részvételért még keresnek két szökésben lévő rendőrt.

A megfigyelők szerint igen korrupt és a kábítószer-üzlettel összefonódott a guatemalai rendőrségnek az a különleges, ugynevezett polgári részlege, amelyet 1996-ban állították fel a kormány és a gerillák tűzszüneti megállapodását követően. A helyi sajtó szerint ugyan Oscar Berger elnöksége, tehát 2004 óta több mint 250 ilyen rendőrügynököt állítottak bíróság elé emberrablásokban, autólopáspkban és gyilkosságokban való részvételért, legalább további kétezren gyanusíthatók az alvilági bűnöző bandákkal való együttműködéssel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.