Magyarországról is kivonul a British Council

Nem vonul ki a British Council Magyarországról, csak szűkül tevékenységi köre, mivel átcsoportosítja az erőforrásokat Közel-Kelet és Közép-Ázsiába - közölte Patkó Györgyi, az intézet magyarországi irodájának kommunikációs vezetője hétfőn.

Az intézet kommunikációs vezetője elmondta: a sajtóértesülésekkel ellentétben nem szűnik meg az intézet, csak szűkíti tevékenységi körét.

Ugyan megszűnik a nyelvoktatás, a British Councilban működő könyvtár állománya pedig átkerül a Szabó Ervin Könyvtárba, de a nyelvvizsgázás lehetősége, valamint az oktatást segítő programok továbbra is elérhetőek maradnak. Emellett a tudományos együttműködést sem érinti az átszervezés, a kulturális programok esetében pedig a regionális projektekre helyezik a jövőben a hangsúlyt - mondta.

A Times hétfőn megjelent számában közölt értesülés szerint a brit kultúra külföldi terjesztésével megbízott British Council Magyarországon, Finnországban, Szlovéniában, Ausztriában, Bulgáriában, Németországban, Szlovákiában és a három balti köztársaságban fejezi be tevékenységét. Ugyanakkor egyebek között a Perzsa-öböl menti országokban, Jemenben, Bangladesben, Pakisztánban, Nepálban és Üzbegisztánban megerősítik a brit kulturális jelenlétet. Martin Davidson, a British Council kijelölt vezérigazgatója arra kereste a választ, hogy hogyan kellene reagálni arra az egyre nyilvánvalóbb bizalmi szakadékra, amely Nagy-Britannia és a muzulmán világ között keletkezett. Irak és Afganisztán, amely országokban 7100, illetve 5600 brit katona teljesít szolgálatot, tagja annak a 15 országból álló csoportnak, amelyekben a kultúrára szánt összegek 50 százalékkal emelkednek. Mintegy húszmillió fontot (29,8 millió eurót) költenek a muzulmán fiatalok radikálizálódását megakadályozni hivatott küzdelemre Pakisztánban és más muzulmán országokban - írta a Times.
   
Patkó Györgyi a távirati irodához eljuttatott közleményében kitér arra, hogy a hatékonyabb működés érdekében a British Council fokozatosan áttér a regionális szintű működésre, a régióközpontok pedig számos háttérfeladatot átvállalnak a többi irodától.

2007 őszétől nem működteti tovább az intézmény a nyelviskolát, hanem a regionális módszertani projektet erősítik tovább, a többi között a tavaly elindult olvasásfejlesztési, illetve az online nyelvoktatást támogató, úgynevezett webenglish projektet, valamint a felsőoktatás nyelvoktatási kérdéseivel foglalkozó programot - fűzte hozzá.

Az átszervezés ugyanakkor nem érinti a 19 megyei és 2 fővárosi könyvtárban működő brit információs pontot - mondta Patkó Györgyi, a British Council kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére.

Tájékoztatása szerint a világ több mint 100 országában megtalálható British Council működését 2005-2006-ban 189 millió fonttal támogatta a brit kormány, amelynek 40 százalékát az európai intézetek használták fel.

A jövőben az európai országoknak szánt támogatás 30 százalékát Közel-Kelet és Közép-Ázsiába csoportosítja át az intézet. Magyarországon a programokra szánt támogatás összege nem csökken, viszont kevesebb jut a fenntartási költségekre, ez pedig elbocsátásokkal jár majd - közölte Patkó Györgyi.

 
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.