Epernepperek Mekkája

Alighogy a hatóságok megtiltották a forgalmazását, "megsemmisítették", illetve "visszaszállították", ellepték a fővárosi piacokat az Egyiptomból származó, engedély nélküli növényvédő szerrel permetezett szamócák.

Az első eresztés állítólag már csütörtökön megjelent a nagybani telepeken, ahonnan mázsaszám hordták szét az aluljárókban árusító alkalmi menedzserek. A 250 grammos kiszerelés ára 200 forint körül állt be: bár a piac hangulatára érzékeny árusok tapasztalataink szerint tegnap délelőtt már 100 forintért is hajlandóak lettek volna megválni tőle, a nap végére ismét 200 forinton stabilizálódott az árfolyam. Az egyik szakértő szerint "így is, úgy is elviszik".

Lapunk specialistái nem tudták megállni, és dacolva a kétségtelen veszélyekkel, úgy döntöttek, alávetik magukat egy próbának. Először is konspiratív úton be kellett szereznünk egy dobozzal, ami névtelen közvetítők útján sikerült is. A kóstolás során abban teljes egyetértés alakult ki, hogy a kinézetre kissé éretlen eperre emlékeztető anyagnak még hírből sincs eperíze. Volt, aki békebeli Technokol Rapidra aszszociált, mások viszont egyszerűen fekáliaízt véltek benne felfedezni. Ezután viszont volt, aki egészen rákapott, és több szemet is megevett, és még csak nem is kezdett el utána furcsán viselkedni. Végül is - örömmel jelentjük - túléltük.

Csak emlékeztetőül az eredeti, szerdai hírből: "a fogyasztók biztonsága érdekében 3891 kg terméket még forgalombahozatal előtt megsemmisítettek, 1545 kilogrammot pedig visszaküldtek Egyiptomba. A hatóság az EU gyorsriasztási rendszerén keresztül is megtette bejelentését az Európai Unió fogyasztóinak védelme érdekében. A földközi-tenger-melléki országból érkező szamóca szezonjára való tekintettel a növényvédelmi hatóság a jövőben is kiemelten ellenőrzi e termékek növényvédőszermaradék-tartalmát, az élelmiszer-biztonsági kritériumok teljesítését."

Furcsa tapasztalatainkat meg akartuk osztani a hatósági ellenőrzést végző Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal is, de annak gödöllői telepén tegnap délután kettő után már nem volt senki. A helyzetet azonban nélkülük is pontosan fogalmazta meg egy közelben lévő megfigyelő: "Ez természetes. Ha egy élelmiszert kivonnak a forgalomból, az másnap megjelenik az utcán. Miért, mit várt? Maga nem itt él?"

Száz kilogramm mérgező, izofenfosz-metillel szennyezett pritamin- paprikát találtak egy kaposvári kiskereskedőnél, ezt a növényvédő szert az Európai Unióban nem is ismerik - hangzott el a TV 2 Tények hírműsorában pénteken este. A TV 2 beszámolt arról, hogy a paprikában egy eddig ismeretlen növényvédő szer nyomait találták meg, ami Kínából származik. A paprikát Spanyolországban termesztették, ott is permetezték, és ezután került Olaszországba, ahol a magyar kiskereskedő megvásárolta. (MTI)

Vajon ez a doboz a megsemmisített, vagy a visszaküldött készletbõl való?
Vajon ez a doboz a megsemmisített, vagy a visszaküldött készletbõl való?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.