Orbán a Reggelben: március 15-ről és Tőkésről

A Március 15. téren szerettek volna ünnepelni, de ott valószínűleg nem férnének el, ezért választották a közeli területet, az Erzsébet híd pesti hídfőjét - mondta a Duna Televízió péntek reggeli, Szorító című műsorában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, hozzátéve, hogy emlékhelyszínt kerestek a márciusi ünnepléshez, de más szervezetek már több alkalmas területet lefoglaltak előttük.

"Budapest belvárosában olyan helyet találni, ahol a rendőrség az elmúlt néhány hónapban nem követett el agressziót békés emberek ellen, nagyon nehéz találni" - utasította vissza, "szamárságnak" nevezve, a pártelnök azokat a felvetéseket, amelyek szerint a 2002-es hídfoglalás vagy az őszi atrocitások indokolták volna a helyválasztást. A kormány intézkedései "valójában nem reformok, hanem először is pénzbehajtási kísérletek, és minden reformintézkedés mögött valamilyen üzleti klikknek a haszonszerzése, a kapzsisága, a korrupciógyanús ügyletei bukkannak föl".

Ráadásul ezek az intézkedések "mindenhol káoszt és zűrzavart idéztek elő" - fogalmazott a Fidesz elnöke. Gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, amelyet a polgári kormányzás végre tud hajtani - mondta a volt miniszterelnök az 1998 és 2002 közötti kormányzásukra hivatkozva. "Az emberek változást akarnak és meg akarnak szabadulni ettől a kormánytól, a kormány viszont nem akar szabadulni a hatalomtól" - fogalmazott Orbán Viktor. A Fidesz egy dolgot tud tenni - tette hozzá -, azt, hogy "keresi azokat az alkotmányos formákat, amellyel rá lehet szorítani a kormányt, hogy változtasson, illetve távozzon". A Fidesz által kezdeményezett népszavazás Orbán Viktor szerint "az értelmes vita lehetőségét teremti meg". Ha a feltett kérdésekre a többség igennel válaszol, akkor "az alapvető politikai változás nem maradhat el" - mondta a pártelnök.

Tőkést Brüsszelbe!

A szocialisták élvezik a félelmet, érdekük, hogy a március 15-i megemlékezés előtt is feszültséget keltsenek a szabadon, őszintén és méltóságteljesen ünnepelni kívánó emberek körében - mondta többek között Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken a Duna Televízió Reggel című műsorában. "Szamárságnak" nevezte azokat a felvetéseket, miszerint a legnagyobb ellenzéki párt szándékosan választotta az ünnepi megemlékezés helyszínéül az Erzsébet-híd pesti hídfőjét, a 2002-es hídfoglaló akció és az őszi zavargások színterét.

- Magyarországon nagy a baj, az emberek elvesztették a hitüket a politikában, mert becsapták, nyílt és szervezett hazugsággal félrevezették őket - tette hozzá a volt miniszterelnök, aki a kormánykoalíció reformintézkedései mögött valójában pénzbehajtási kísérletet és üzleti klikkek haszonszerzését, kapzsiságát feltételezi. A kialakult feszült politikai és társadalmi helyzetért is a hatalmon lévő pártokat okolja.

- Az embereknek joguk van megszabadulni ettől a kormánytól, a probléma viszont az, hogy a kormány nem akar szabadulni a hatalomtól - fogalmazott Orbán Viktor, aki a változás egyetlen demokratikus módját a népszavazásban látja. Hozzátette, a Fidesz akkor is támogatja a román Európa Parlamenti választáson függetlenként induló Tőkés Lászlót, ha Markó Béla RMDSZ elnök megosztással vádolja a pártot.

- Számomra Tőkés László messze az RMDSZ és az erdélyi pártpolitika fölött álló személy, nemesebb, emelkedettebb dolgokat testesít meg, a legalkalmasabb személy, hogy Erdélyt képviselje a brüsszeli parlamentben - mondta a pártelnök.

(DUNA TV, MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.