Olajfolt a Rábán - harmadfokú készültség

Ausztriából érkezik a Lapincson és a Rábán reggel óta úszó olajszennyezés - közölte a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója pénteken.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közlése szerint már osztrák oldalon is dolgoznak a kárelhárításon.
"Osztrák kollégáink megállapították, hogy a szennyezést a Szentgotthárd-Heiligenkreuz-i Ipari Park osztrák oldalán lévő energiaközpont egyik turbinájának meghibásodása okozza" - mondta Nádor István.

Hozzátette: az eset kapcsán harmadfokú vízminőségi kárenyhítési készültséget rendeltek el Szavai szerint az olajszennyeződésből mintát vesznek, amit a helyszínen mobil laboratóriumban elemeznek."A olajszennyeződés összegyűjtésére speciális eszközöket vetünk be, merülő falakkal próbáljuk útját állni, és perlitet szórunk a vízbe, amelyhez kötődik az olaj, így azt el tudjuk majd távolítani a vízből" - mondta.

Az igazgató szerint a szennyeződés Körmendig már egészen biztosan nem juthat el, szavai szerint a tényleges fizikai védekezés még a délelőtt folyamán megkezdődik. A szakemberek Magyarlaknál, egy gátnál szeretnék "megfogni és semlegesíteni" az olajfoltot, a védekezés az esti órákig eltarthat.

A nagy kiterjedésű olajfoltot, amely a Lapincson keresztül érkezett a Rábába, pénteken reggel 7 óra 30 perc körüli időben horgászok vették észre, a polgármester pedig értesítette a katasztrófavédelem, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakembereit, valamint a rendőrséget is.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében arról tájékoztatott, hogy az osztrák hatóságok tájékoztatása szerint a heiligenkreuzi ipari park Lyocell üzemében az üzemen belüli meghibásodást már megszüntették, viszont arról nem tudtak információval szolgálni, hogy a kikerült szennyeződés mennyisége mekkora lehet.

A szennyeződés a csapadékelvezető rendszeren keresztül került a Lapincsba, majd onnan a Rábába. A kárelhárítást és védekezést az osztrák vízügyi szakemberek is elkezdték a Lapincson, annak érdekében, hogy a magyar oldalra minél kevesebb szennyeződés érkezzen át.

(MTI)


 

"Ausztria az EU egyik környezetvédelmi mintaországa: Brüsszelből nézve az ország megnyugtatóan zöldnek számít szigorú ökojogszabályaival, környezettudatos polgáraival, több ezer kilométeres kerékpárút-hálózatával. Az osztrákok maguk is igyekeznek zöldíteni a világban róluk kirajzolódó képet: mindig az elsők között csatlakoznak a globális zöldkezdeményezésekhez, és az uniós – az egész világon a legprogresszívebbnek számító – környezetvédelmi szabályozás kialakításában is kulcsszerepük volt. Ám ha Budapest felől vizsgáljuk a nyugati szomszéd arculatát, azt találjuk, hogy bántóan hiányzik róla a zöld szín. Mifelénk a sógor rendre a másik orcáját fordítja, azt, amelyik rendre elpirul, ha közös (?) zöldügyeink kerülnek szóba." - írta tavaly decemberben lapunk munkatársa, Hargitai Miklós a szaporodó hasonló ügyekről.

Olajfolt a Rábán
Olajfolt a Rábán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.