Stratégiát váltanak a szakszervezetek

Magyarországon az emberek csalódtak a demokratikus intézményekben, és ezek sorába tartoznak a szakszervezetek is - állapította meg az Európai Szakszervezeti Szövetség hazánkban tárgyaló főtitkára. John Monks szerint az érdekvédelmi szervezeteknek offenzívába kell lendülniük, s fel kell hagyniuk XIX. századi módszereikkel.

Nemcsak a magyarokat sújtja a reálkeresetek növekedésének lassulása, a munkaidő növekedésének tendenciája, a piac korlátlan uralma, Európa-szerte ez tapasztalható - mondta egy tegnapi sajtóbeszélgetésen az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára. John Monks azért érkezett egynapos látogatásra Budapestre, hogy megismertesse a hazai szakszervezetekkel azt az új stratégiát, amelyet a munkavállalói kiszolgáltatottság megfékezésére dolgoztak ki. A programot az ETUC nyári, lisszaboni kongresszusán véglegesítik a tagszervezetek, közöttük a hat magyar konföderáció. A főtitkár szerint a szakszervezeteknek el kell felejteniük a XIX. századi, elavult módszereket, fel kell hagyniuk a védekezés stratégiájával, offenzívába kell lendülniük, hogy Európa "szociálisabb" legyen. Sürgető feladat a fiatalok megnyerése az érdekvédelmi munkának, a toborzást a magán szolgáltató szférára is ki kell terjeszteni. Az Európai Unió folyamatos bővülése is kihívást állít a szakszervezetek elé, szolidárisabb viselkedésre kell rábírniuk tagjaikat a "vándorló munkaerő" problémáival szemben, hogy ne kezeljék őket másodrendű állampolgárokként, kapjanak méltányos elbánást, megfelelő bért.

A szakszervezeti vezetőkkel folytatott egyeztetésről beszámolva az ETUC irányítója azt mondta: nagyra értékeli mindazt, amit a munkavállalói érdekképviseletek tesznek a magyarországi szociális párbeszéd erősítéséért, a demokrácia érvényesüléséért. Szerinte mindez különösen fontos volt abban a légkörben, amely a miniszterelnök megjegyzései következtében alakult ki tavaly ősszel az országban.

A főtitkár megjegyezte, hogy a hazai érdekvédők arról tájékoztatták: súlyos problémák vannak a jogalkotás és a jogalkalmazás környékén a munka világában. Magyarország az uniós jogszabályokat átültette ugyan, de a jog alkalmazásában "lyukak tátonganak". Példaként elhangzott, hogy a munkaügyi perek és az alkotmánybírósági beadványok tárgyalásai indokolatlanul elhúzódnak.

Lapunk felvetésére, hogy mélyponton van a magyar szakszervezetek társadalmi elfogadottsága, az ETUC vezetője úgy reagált: az európai felmérésekben a szakszervezeti vezetők általában jól szerepelnek, a legtöbb országban pozitív az érdekvédők megítélése - jobb, mint az újságíróké, jegyezte meg némi éllel. Magyarország különösen az elmúlt választások óta sok politikai problémát, válságot élt át. Az emberek csalódtak a demokráciában, a demokratikus intézményekben. Ezek sorába tartoznak a szakszervezetek is, és ez aggasztó - tette hozzá Monks.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.