Hulladékégető: Vas megye kiáll Szentgotthárd védelmében

Győr-Moson-Sopron-, Vas és Zala megye szolidaritását fejezte ki Szentgotthárd városával, lakóival, ellenezve a magyar-osztrák közös határra tervezett osztrák szemétégetőt - hangoztatta Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke csütörtökön Szombathelyen.

"A három megye felfüggeszti Burgenlanddal minden nemzetközi kapcsolatát, abban az esetben, amennyiben a tartomány nem áll el a  veszélyeshulladék-égető mű határ menti területen történő  felépítésétől" - jelentette be a Vas Megyei Közgyűlés elnöke  sajtótájékoztatón, miután egyeztetett a másik két megye közgyűlési  elnökeivel.
Szombathely polgármestere szerdán ugyancsak sajtótájékoztatón közölte, városa felajánlja segítségét és latba veti nemzetközi kapcsolatrendszerét azért, hogy Szentgotthárd megakadályozhassa a határ osztrák oldalán tervezett hulladékégető megépülését.

Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere hétfőn tiltakozásuk és elkeseredettségük jeléül gyászlobogóra cserélte a magyar-osztrák  együttműködést jelképező, közvetlenül a két ország határán álló  Népek barátsága emlékműnél a magyar nemzeti zászlót.

Szentgotthárd közvetlen közelében, a város közigazgatási  határától alig száz méterre az osztrák BEGAS Kraftwerk GmbH akar egy nagy teljesítményű hulladékégetőt megépíteni, amelyben évente 200 ezer tonna újra fel nem használható hulladékot és szennyvíziszapot égetnének el. Az égető építése 2007-ben kezdődne, a 30 millió  forintos összegnek megfelelő euróba kerülő létesítmény pedig az  osztrák tervek szerint 2010-től működne.
Viniczay Tibor szerint "egészen példátlan, ahogyan az osztrákok évek óta mérgezik a Rába és Lapincs vizét, most pedig a hulladékégetővel a levegőt akarják beszennyezni".

A nap folyamán az ausztriai Eisenstadtban találkozik Molnár Csaba, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke Hans  Niessllel, Burgenland tartományfőnökével. A megbeszélésen a regionális együttműködés lehetőségei mellett szó esik majd az Ausztriából érkező környezetszennyezésről is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.