A hét műtárgya (2)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.


A felületes szemlélő - mondjuk ki kerek-perec - egy szétbarmolt pad oszlásnak indult betontraverzeinek nézné a két elemet. A felületes szemlélő úgy érzi, pontosan alá is tudná támasztani elméletét, azt mondaná: volt egy pad, aztán jött három alulöltözött ember, igen fáztak, hát fogták a két deszkát, kerestek egy jó védett helyet, összetoltak pár újságpapírt meg két-három marék avart egy hűvös halomba, rátették az ülő- és a hátlapot és meggyújtották. Az atyafiak a piros festéktől eleinte egy kicsit köhécseltek, de aztán kellemesen átmelegedtek, a kanna körbejárt.

Nos, nem ez történt.

Amit a Városligetben leképeztünk, nem két betontraverz, hanem bizony két térplasztika. A tudósok nemrég közölték: a radiometrikus vizsgálat kimutatta, hogy a két elem a látszat ellenére nem betonból van, hanem egy rendkívül ritka, igen nagy vastartalmú kőzetből, amelyet egy máig ismeretlen nép bányászott és használt Kr. u. 100 és 300 között, amikor rövid ideig a Kárpát-medence térségében időzött. Ez az ismeretlen nép 400 táján - kapaszkodjanak meg - a Húsvét-szigeteken bukkant fel, Mindent egybevetve tehát ezek itt ősi szobrok, amelyeket ugyanaz a társaság hagyományozott ránk, amelyik azokat a gigantikus fejeket odatette annak a távoli szigetnek a partjára - ugye, hogy csak a vak nem látja a hasonlóságot? Persze más a méret és a kidolgozottság, de hát mindenki fejlődik, 100-200 év nekik is bőven elég volt a technika csiszolására.

Óvjuk, védjük tárgyi emlékeinket, hogy ne csak mi, hanem ivadékaink is gyönyörködhessenek bennük!

Térplasztika a Városligetben
Térplasztika a Városligetben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.