A nagybajomi fiatalember a nyitrai börtönben

A szlovák hatóságoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy tisztázzák: valóban visszaéltek-e a svájci rendőrség által kibocsátott elfogatóparancs alapján őrizetbe vett magyar fiatalember elveszett útlevelével - jelentette ki kérdésünkre Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője.

Maga egyébként a keddi lapszámunkban közölt esetet nem ismeri, és arról sem tud, hogy a szlovákok felvették volna a kapcsolatot a magyar rendőrséggel. Álláspontja azonban az, hogy elsőként legalább arról meg kellene győződni, hogy Dávid Árpád György iratai tényleg eltűntek-e.

A fiatalember - amint arról már beszámoltunk - másfél évvel ezelőtt tett bejelentést a rendőrségen az útlevél elvesztéséről. Így fordulhatott elő, hogy valaki az irat birtokában az ő nevén bérelt lakást Luganóban, és ott az interteneten keresztül nem létező számítógépeket árult. A kár több mint százezer euró volt, ezért a svájci rendőrség az Interpol bevonásával nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, amelynek alapján Dávidot el is fogták.

Garamvölgyi szerint a szlovák rendőrség - a bűnügyi együttműködési megállapodás alapján - közvetlenül kapcsolatba léphetne a magyar hatóságokkal, és akkor rövid úton tisztázhatnák, hogy az útlevél eltűnését bejelentették-e. Ha igen, ez mindenképpen Dávid mellett szólna, ám nem zárná ki egyértelműen a bűnösségét sem. A szóvivő emlékeztetett rá: több alkalommal is előfordult, hogy valaki „elvesztette” a személy igazolványát, majd újat váltott ki, és a régi okmánnyal követett el valamilyen bűncselekményt. Amikor pedig eljárás indult, azzal védekeztek, hogy bejelentették az okmány elvesztését, és azzal nyilván visszaélt valaki. Ezért Garamvölgyi szerint azt is ellenőrizni kell, hogy a fiatalember mit csinált a Luganóban elkövetett bűncselekmények idején. Ez egyébként nem lehet túl nehéz feladat, hiszen az internetes biznisz hosszú ideig folyt, s ha Dávid Magyarországon tartózkodott, biztosan van rá tanú. Így nem túl szerencsés, ha a szlovák hatóságok úgy adják ki a nagybajomi férfit Svájcnak, hogy az eset tisztázására kísérletet sem tesznek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.