Irak: Dánia és Nagy-Britannia nagyarányú csapatkivonást jelentett be

Az Irakban állomásozó brit haderő nagyarányú csökkentését jelentette be szerdán brit kormányfő. Tony Blair a londoni alsóházban közölte: a következő hónapokban a jelenlegi 7100-ról 5500-ra csökken a brit kontingens létszáma. Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit hadsereg még 2008-ban is jelen lesz Irakban.

A miniszterelnök, aki az azonnali képviselői kérdések és miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai alsóházi félórája után, külön nyilatkozatban jelentette be a brit sajtó által aznap már beharangozott csapatkivonási tervet, úgy fogalmazott: jogosan lehet  vitatni, hogy "mi volt helytálló és mi nem" az egykori iraki  diktátor, Szaddám Huszein elmozdításáról hozott eredeti döntés  során, arról azonban nem lehet vita, hogy a jelenlegi iraki  fejlemények közül mi a helyes, és mi nem. A demokrácia iránti vágy  helyes, a demokrácia terrorista eszközökkel történő megsemmisítésének szándéka "maga a gonosz" - mondta Blair.

Hozzátette: a kérdés nem az, hogy ezt a gonoszt le kell-e győzni, hanem az, hogy le lehet-e győzni, és megvannak-e ehhez a megfelelő tervek.

Blair szerint e terv központi elemét az iraki katonai és  biztonsági erők kiépítésének segítése jelenti, és az ebben elért  eredményeket "normális körülmények között figyelemre méltónak  lehetne minősíteni". Az új iraki hadseregnek már tíz hadosztálya  van, több mint 130 ezer katonával, a rendőrségben 135 ezren szolgálnak. Ez utóbbi kiépítését gyakran hátráltatja a korrupció és a szektarianizmus, de "normális körülmények között ez is jelentős  eredménynek számítana" - mondta.

A körülmények azonban nem nevezhetők normálisnak: jóllehet az iraki erők "sok esetben vitézül helytállnak", de az ellenük  szövetkező erők is megkétszerezték erőfeszítéseiket, különösen  Bagdadban és környékén, ahol az erőszakcselekmények 80-90 százaléka  történik - tette hozzá Blair.

A kormányfő megfogalmazása szerint "a terrorizmus orgiája  szabadult rá" az iraki fővárosra,márpedig ha Bagdadban nem sikerül  megszilárdítani a helyzetet, az egész ország jövője kerül veszélybe.

A bagdadi biztonsági műveletek múlt kedden kezdődtek, és  egyelőre túl korai eredményekről beszélni, de az első jelek  "biztatóbbak, mint a néhány hónappal korábbi, sikertelen próbálkozáséi voltak" - mondta Blair.

Condoleezza Rice: a brit csapatkivonás nem veszélyezteti a koalíciót

A részleges iraki brit csapatkivonás nem veszélyezteti az arab államban katonákat állomásoztató országok amerikai vezetésű szövetségét - jelentette ki az amerikai külügyminiszter szerdán a német fővárosban. Condoleezza Rice német kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy Nagy-Britanniának a bejelentett  csapatcsökkentés után is több ezer katonája marad Dél-Irakban.

Cheney: jól mennek a dolgok Irakban

Üdvözölte az Irakban állomásozó a brit csapatok nagyarányú kivonására vonatkozó tervet Dick Cheney amerikai alelnök szerdán az ABC amerikai televíziós állomásnak Japánból adott nyilatkozatában.

Cheney szerint London bejelentése a katonák egy részének a hazahívásáról arra mutat, hogy elég jól mennek a dolgok Irakban. Az  alelnök utalt  arra, hogy egyik barátja, aki megtette a Bagdad és  Bászra közötti 7 órás utat, másnap vele beszélgetve úgy vélekedett,  hogy a helyzet jelentősen javult a korábbihoz képest. "Ez igazolja a  britek döntését, akik úgy tartják, hogy haladást értek el, és  csökkenteni tudják csapataik létszámát.

Cheney ugyanakkor kitért a kérdések elől, hogy mikor vonják ki  az arab országban állomásozó mintegy 132 ezer amerikai katonát. "Azt akarom, hogy legyenek vele tisztában, az amerikai stratégia nem a kivonulás stratégiája" - fogalmazott.

Dánia augusztusig kivonja szárazföldi alakulatát

Dánia augusztusig kivonja 470 fős szárazföldi alakulatát Irakból - jelentette be szerdán Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök. A kontingenst egy helikopteres egység váltja fel. A dán katonák brit parancsokság alatt szolgálnak Irak déli részén, többségük Bászrában.

Rasmussen egyúttal közölte, hogy megerősítik az Afganisztánban állomásozó dán alakulatot.

Litvánia augusztus végén kivonja 60 fős katonai kontingensét

Litvánia augusztus végén kivonja hatvan fős katonai kontingensét Irakból - jelentette be szerdán Vilniusban Juozas Olekas védelmi miniszter. A csapatkivonás után is maradhat azonban az arab ország területén kisszámú litván katona, de ezek már csak a katonai  kiképzésben segítenének az iraki hadseregnek - mondta újságíróknak a litván miniszter.

A hatvan fős litván alakulat brit parancsnokság alatt, a dán  zászlóalj kötelékén belül teljesít szolgálatot Irak viszonylag békés, nyugalmas déli részén.

Bulgária egy évvel meghosszabbítja iraki misszióját, Észtország marad

Megszavazta a bolgár parlament szerdán az iraki többnemzetiségű erőkben részt vevő bolgár csapatok küldetésének egyéves meghosszabbítását. Az erről szóló javaslatra a 240 fős törvényhozásban 146-an szavaztak igennel és 17-en nemmel. A NATO-tag Bulgária márciusban újakkal váltja fel az Irakban állomásozó 120 katonáját és a 35 fős támogató személyzetet. Az új kontingens kiküldetése egy évre szól. A bolgár katonák feladata egy iraki menekülttábor őrzése. A tábor a Bagdadtól hetven kilométerre északra fekvő Asrafban található.

Urmas Paet észt külügyminiszter szerint kizárt, hogy Észtország a közeli jövőben kivonja csapatait Irakból. "Felelőtlenség" volna nem hozzájárulni Irak és a régió stabilizálásához, különösen mivel az iraki kormány "nagy elszántságot" mutat, hogy felülkerekedjen a jelenlegi helyzeten - mondta a miniszter kedden délután az észt  parlamentben. A 30 fős észt misszió küldetése 2007 végéig tart.

(Forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.