Markó Béla: nem dughatjuk a fejünket a homokba, mint a strucc

Az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) a múlt héten ultimátumszerűen felszólította a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ): vagy felveszik Tőkés László nagyváradi református püspököt az RMDSZ EP-jelöltlistájának egyik befutó helyére, vagy pedig az EREK arra buzdítja majd híveit, hogy a választáson függetlenként induló püspökre szavazzanak.

Az EREK-felhívás szellemében több jobboldali magyarországi személyiség is levelet írt Markó Bélának, az RMDSZ elnökének. Az egyik ilyen levelet Csoóri Sándor és baráti köréhez tartozó 17 személy írta alá, köztük Vízi E. Szilveszter, Mádl Ferenc, Szűrös Mátyás, Lezsák Sándor és Martonyi János, a másikat pedig a Magyarországért Kulturális Egyesület nevében Makovecz Imre.

Markó Béla szerint az RMDSZ demokratikus folyamat során választotta ki és rangsorolta jelöltjeit, s úgy döntött, hogy Brüsszelbe "nem a múltat, hanem a jövőt" küldi, "nem az 1989 előtti emlékeket, hanem új szemléletet", mert fiatalításra, őrségváltásra van szükség. Bizonyítja ezt az is, hogy a listavezető 36, az őt követők pedig 43, illetve 30 éves, jól felkészült személyek.

Másfelől Markónak meggyőződése, hogy az erdélyi magyarságnak nem azért kell Brüsszelbe elmennie, hogy ott viszálykodjon. - Akkor érdemes elmenni, hogy ha két bejutó emberünk azonos állásponton tud lenni, s ők az RMDSZ álláspontját keményen, szolidárisan, következetesen és alázattal tudják képviselni. Másképp nem érdemes nekünk Brüsszelbe mennünk. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ott Brüsszelben mondjanak ellent egymásnak, és keresse ki-ki a maga igazságát - szögezte le.

Markó lapunknak nyilatkozva elismerte: nem lehet olyan listát kialakítani, amellyel mindenki egyetért. - Ha az egyházkerület vezetősége féltette az egységet - és én ezt nem kétlem -, akkor vajon miért nem próbálkoztak azzal, hogy Tőkés László püspök urat győzzék meg, hogy egyes egyedül ne próbáljon szembefordulni az RMDSZ-szel, és ezáltal ne próbálja veszélybe sodorni a brüsszeli képviseltünket? - fogalmazott.

Hozzátette: a megosztottság miatt, rossz esetben az erdélyi magyarság brüsszeli képviselet nélkül maradhat. Ez a közösség felé megfogalmazott jó üzenetekkel azonban elkerülhető. - Hogy ez ne következzék be, szükség van arra, hogy aggódjunk is, hogy oda is figyeljünk arra, hogy mi magunk mit teszünk. 2004-ben is aggódtunk, akkor is voltak megosztási kísérletek, és éppen ezért próbáltunk minél erőteljesebb üzenetet közvetíteni a saját közösségünknek, és így sikerültek a választások. Most is sikerülni fognak, de nem akkor, hogyha homokba dugjuk a fejünket, mint a strucc - mutatott rá az RMDSZ elnöke.

KOLOZSVÁR

Markó Béla
Markó Béla
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.