Környezetvédők pere a Köki-projekt miatt

A Levegő Munkacsoport a helyi társadalmi szervezettel és két érintett társasházzal közös keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségnek a Kőbánya-Kispestre tervezett bevásárlóközpontot illető  határozata ellen - közölte a szervezet.

A Kőbánya-Kispest közlekedési csomópont mellé tervezett 53 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontnak a Főfelügyelőség szerint nem lesz jelentős hatása a környezetre, ezért nem tartotta szükségesnek  környezeti hatásvizsgálat elvégzését - emlékeztetnek a közleményben. A Levegő Munkacsoport, a helyi társadalmi szervezet és a társasházak lakói azonban úgy vélik, hogy a Főfelügyelőség  határozata megsértette az egészséges környezethez való alkotmányos jogot és számos jogszabályt.

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a füves BKV  sportpályát és a volt napközis tábor területén lévő egy hektáros erdőfoltot tarolja le a hatalmas kereskedelmi beruházás. A közlekedési szakvélemények kimutatták, hogy a gépjármű célforgalom nagymértékben megnövekedne, így a környék lakóterületein jelentősen romlana a környezet minősége - fűzik hozzá.

Az elsőfokú hatóság - egyéb körülményeket is mérlegelve -  megállapította, hogy a tervezett bevásárlóközpont környezetre  gyakorolt hatása jelentős, ezért környezeti hatásvizsgálat végzését írta elő.
Ezt a határozatot a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség másodfokú hatóságként felülbírálta azzal, hogy: "a várható környezeti hatások nem indokolják a környezeti hatásvizsgálat szükségességét".

Bár a Főfelügyelőség határozata tartalmazza többek között azt a  tényt, hogy a tervezett létesítmény és a lakótelep közötti Vak  Bottyán utcánál már jelenleg is nagy zaj-határérték túllépés van, mégsem tartja szükségesnek környezeti hatástanulmány elvégzését, holott ilyen esetben ezt a környezeti hatásvizsgálatról szóló rendelet világosan előírja - állapítja meg a Levegő Munkacsoport.

A Levegő Munkacsoport szerint a Főfelügyelőség nem vette figyelembe a vonatkozó jogszabályokban előírt szempontokat, és megsértette a lakosság egészséges környezethez való alkotmányos

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.