Főhajszobrász

Egész éjjel póthajakat sütögettem, bodorítottam - mondja Szikriszt József, és a modelljére mutat. - Áginak ugyan szép dús a haja, mégis szükség van pótlásra, mert színpadon, reflektorfényben sokkal "kevesebbnek" látszik a frizura, aminek Az éjszaka királynője címet adtam - magyarázza a huszonhárom éves fiatalember.

József eddig ötször végzett első, és többször második, harmadik helyen a különböző fodrászversenyeken. Legnagyobb sikereit a klasszikus női számokban: nappali és alkalmi frizurák készítésében érte el.

- Itt kezdtem én is - mutat körbe a fodrásztanoncok egyik gyakorlóműhelyében, ahol diákok és végzett fodrászok Józseffel együtt készülnek most az esti bemutatóra.

József azt állítja: már általános iskolásként tudta, hogy fodrász lesz belőle. Amikor otthon bejelentette, milyen szakmát választott, apja először összevonta a szemöldökét, majd viccelődve így szólt: Úgy, szóval te leszel "Terike, az államiból". A fiú szülei akkor még nem sejtették, nekik milyen sokba kerül majd a fodrászmesterség kitanulása.

- Az ollók, fésűk, hajápolási termékek, no meg a versenyek nevezési díjai nagy terhet róttak a családomra, ám a bajnoki címek anyagi elismeréssel is járnak, így ma már a saját lábamon állok - mondja József, aki úgy véli, sikereinek egyik titka, hogy jól választotta ki tanulóműhelyét. Egy pici, budai üzlethelyiségben helyezkedett el a szakiskola után, esze ágában sem volt egy sztárfodrász mellé, fényűző, divatos szalonba elszegődni.

- A "nagy névnek" sosincs ideje rád, ha pedig a mestered nem áll mögötted, nem tanulsz semmit - foglalja össze tapasztalatait. - Én olyan helyet kerestem, ahol nem extrém, lakktól kőkemény, hordhatatlan hajkoronákat alkotnak, hanem a hétköznapi emberek hétköznapi frizuráit készítik el. Nekem az is fontos, hogy a vendég másnap reggel, a saját tükrében is szépnek lássa a haját.

Még csak két hónapja koptatta a fodrásziskola padjait, amikor benevezett élete első versenyére, ahol máris bronzérmes lett. József szerint a versenyzés sok mindenre megtanít: például hogyan kell "krízishelyzetben" időre, mégis precízen dolgozni.

- A versenyeken élem ki a szabadságvágyamat - meséli. - Mindent kipróbálok, amit az "utcai" frizuráknál nem tehetek meg.

Szikriszt József ilyenkor is igyekszik tiszta vonalakat követni, úgy fogalmaz: egyszerűen képtelen vad dolgokat előállítani, inkább harmonikus, íves, tökéletes frizurára törekszik. A finom elegancia híve, a "kevesebb néha több" filozófiáját követi.

József az "edzések" és versenyek mellett modelleket tanít a hajápolás fortélyaira és volt iskolájában is rendszeresen tart előadásokat frizuratörténelemből. Többezres vendégkörrel büszkélkedhet, és a napokban felkérést kapott egy híres amerikai hajkozmetikumokat gyártó cégtől, hogy ő legyen a márka magyar bemutatófodrásza és oktatója.

- Látszólag ezen a kompozíción sincs sok extra - mutat a hajshow-ra készült kontyra. - Nem szeretem felrúgni a szabályokat és feltűnősködéssel eladni magam, aki ért hozzá, ebből is látja, hogy tudom a szakmám.

Szikriszt József  klasszikus nõi versenyszámokban  a legsikeresebb:  nappali és alkalmi frizurákban szinte verhetetlen
Szikriszt József klasszikus nõi versenyszámokban a legsikeresebb: nappali és alkalmi frizurákban szinte verhetetlen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.