Az unió a génkezelésről - Magyarország dönt

Fennmaradhat hazánkban a Monsanto MON 810-es génmódosított (gmo) kukorica vonalának tilalma - dőlt el kedden Brüsszelben az EU környezetvédelmi tanácsában. Ehhez minősített többségre volt szükség, hogy az Európai Bizottság ellentétes értelmű javaslatát leszavazzák.

A döntés precedensértékű: Brüsszelben a politikai jelentőségét emelik ki. A moratórium a várakozások szerint egy-két évig bizonyosan fennmaradhat, ugyanis most a gmo-pártiakon a bizonyítás terhe, miszerint az ilyen termék teljesen ártalmatlan a környezetre és az egészségre.

Barbara Hellferich, az illetékes bizottsági szóvivő lapunknak azt mondta: Brüsszel megvizsgálja, hogyan léphet innen tovább. A háttérben az utolsó pillanatig folytak az egyeztetések - mondta forrásunk. A portugálokat és a cseheket a tagállamok egy részének meglepetésére sikerült a magyaroknak maguk mögé állítaniuk, a románokat viszont nem. A gmo-párti britekre és hollandokra lehetett a legkevésbé számítani. Ugyanakkor biztatást adott az osztrákok példája, akik decemberben hasonló ügyben kaptak jóváhagyást.

Mint megírtuk, az Európai Bizottság a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) nyomása alatt áll, miután Genfben egyre nehezebben védhető a gmo-ellenes országok álláspontja. A WTO nemrég kimondta: az EU négyéves moratóriuma megsértette a szabad kereskedelem szabályait. Brüsszel ennek megfelelően engedélyezni szokta a génkezelt élelmiszereket, kivéve, ha az álláspontjával ellentétes minősített többség nem alakul ki a tagállamok tanácsában - mint most is. Ekkor ugyanis ezt nem teheti meg.

Arra az esetre, ha a moratórium mégsem kapott volna brüsszeli jóváhagyást, szakdiplomaták a koegzisztencia-törvényben bíztak, amely az idegen beporzást például azzal igyekszik megakadályozni, hogy a gmo-termesztést a telekszomszédok egyhangú jóváhagyásához köti.

A Greenpeace demonstrációja a Hõsök terén a hazai gmo-tilalom fenntartása mellett
A Greenpeace demonstrációja a Hõsök terén a hazai gmo-tilalom fenntartása mellett
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.