Lemezre kerül az életmű

CD-sorozat készül Kodály Zoltán műveiből, az első darabok a zeneszerző születésnapjára, december 16-ra várhatók. Az emlékezetes, sok vitát kiváltó tavalyi Bartók-összes kiadás után idén egy újabb sorozat készül: ezúttal Kodály életműve jelenik meg a Magyar Rádió és a Hungaroton összefogásának eredményeként.

A Hungarotonnál korábban már elkészült néhány felvétel, amelyeket most zenekari, színpadi, oratórikus, női, férfi- és gyermekkari felvételekkel egészítenek ki a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa előadásában. A karmester Fischer Ádám, a sorozat ötletgazdája lesz, aki lapunknak adott telefoninterjújában azt mondta: Kodály életműve, különösen a kórusművek a magyar kultúra olyan része, amelyet nem becsülünk eléggé, pedig ez a nyelvvel olyan magas fokon van összekapcsolva, amilyenre alig-alig akad példa. Ezért fontos, hogy egy ilyen sorozat elkészüljön.

A tervek szerint a sorozatot egy Kodály-kutatókból álló bizottság szerkeszti majd, amely a rádió felkérésére hamarosan összeáll. Alföldy Boruss István, a Bartók rádió főszerkesztője elmondta: a sorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából szeretnék fedezni. Erre az évre húszmillió forintot kértek, és mivel a munkát négyévesre tervezik, ugyanekkora összegre lenne szükség esztendőről esztendőre a következő három évben is. A hivatalos válasz egyelőre nem érkezett meg hozzájuk, ám az NKA tegnap, a jubileumi Kodály-évre kiadott sajtóanyaga szerint támogatja a CD-sorozat megjelentetését.

Ha minden a tervek szerint alakul, Kodály születésnapjára, december 16-ra megjelenhet az első korong, rajta a Nyári este, a Háry szvit és a Felszállott a páva új felvételével.

Megnyílt a Kodály-emlékév

- Európa nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk, hanem hogy mit adunk magunkból - ezzel a kodályi gondolattal nyitotta meg hivatalosan a Kodály jubileumi évet Hiller István kulturális miniszter tegnap. A december végéig tartó eseménysorozatra a kulturális tárca 75, az NKA 60, Kecskemét városa pedig 50 millió forintot költ az idén. A programok között szerepelnek koncertek a fővárosban és vidéken, Kodálynak szentelt versenyek karvezetőknek, kórusoknak, konferenciák, szakmai találkozók. Kétnyelvű honlap indul márciusban, digitalizálják Kodály magyar népzenei gyűjteményét, valamint több eseményt rendeznek külföldön is Amerikától Kínáig.

1952: Kodály az Akadémia könyvtárában hallgatja a felvételeket
1952: Kodály az Akadémia könyvtárában hallgatja a felvételeket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.