MDF: Gyurcsány határolódjon el Che Guevarától

A Magyar Demokrata Fórum és ifjúsági szervezete felszólította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és a Fiatal Baloldalt (FIB), hogy határolódjanak el a kubai forradalomban fontos szerepet játszó Che Guevarától.

Az MDF és az Ifjúsági Demokrata (IDF) szövetség nyílt levelet írt a magyar miniszterelnöknek az ügyben, a dokumentumot a FIB képviselőjének adta át Almássy Kornél és Lasztovicza Gábor, az IDF elnöke az MSZP-székház előtt Budapesten. 

A Fiatal Baloldal szombaton tartotta Che Fesztivál 2007 elnevezésű rendezvényét Budapesten. A találkozón többek között beszédet mondott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, jelen volt Burány Sándor, az MSZP budapesti alelnöke, valamint Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára, a FIB  korábbi elnöke.

"Miniszterelnök úr határozottan nyilvánítsa ki, hogy elhatárolódik a terrorisztikus, osztályharcos szélsőbaloldaliságtól és hasson oda, hogy az MSZP ifjúsági szervezete, az ön pártja következő generációja elé példaképül ne egy szadista gyilkost  állítson" - olvasható a nyílt levelében. A levélben Almássy Kornél és Lasztovicza Gábor rámutat arra, hogy Che Geuvara hatalomra kerülése után több száz politikai fogoly kivégzését rendelte el, és személyesen is részt vett kínzásokban. Ő szervezte meg és irányította az első kubai koncentrációs táborokat, azaz hasonló pozíciót töltött be, mint a náci Németországban  Heinrich Himmler - olvasható a levélben.

"Nagyon veszélyes egy ilyen példaképpel előjönni, veszélyes romantikát fűzni egy ilyen személyhez, miközben a fiatalok nagy része csak a Che Guevarás pólókat, különböző plakátokat látja, de nem látja azt mögötte, hogy milyen irtózatos gyilkosságok kötődnek Che Guevarához" - hangsúlyozta Almássy Kornél.

Az MDF alelnöke azt mondta, hogy nem ért egyet azzal, hogy a magyar miniszterelnök és a kormányzó párt ifjúsági szervezete azonosul egy "terroristával", egy gerillavezérrel, akinek kezéhez sok ember vére tapad.
Lasztovicza Gábor kiemelte, hogy Che Guevara egy olyan személyisége a XX. századnak, akit semmiképpen nem lehet példaképnek  állítani a fiatalok elé.

"Azt várjuk a Fiatal Baloldaltól, hogy határolódjon el Che Guevarától, és keressen más példaképet" - hangsúlyozta az IDF elnöke, hozzátéve, hogy ők Nagy Imre egykori miniszterelnököt ajánlják a FIB-nek példaképként.

Gusztos: nem volt átgondolt a kormányfő részvétele a Che fesztiválon

Gusztos Péter szerint nem volt átgondolt lépés, hogy a miniszterelnök részt vett a FIB Che Guevaráról elnevezett hétvégi rendezvényén. Az SZDSZ képviselője kiemelte Gyurcsány Ferenc felelősségét abban, hogy példát mutasson a baloldali fiatalok számára.

A liberális ügyvivő kijelentette: nem lehet kettős mércével mérni, és emlékeztetett, hogy a szocialistákkal közösen többször kritizálták Orbán Viktort és a Fideszt, amiért a szélsőségekkel vállalt  közösséget.

Felidézte: az SZDSZ ifjúsági szervezete már többször helytelenítette, hogy a Fiatal Baloldal Che Guevara-kultuszt ápol. Hozzátette, hogy a FIB vezetését ezúttal is arra kéri, hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.