Moszkva környékén terjed a madárinfluenza

Újabb három Moszkva környéki településen okozott baromfielhullást a madárinfluenza - közölték az orosz hatóságok.

Egyelőre azonban nem készültek el a laboratóriumi vizsgálatok, amelyek alapján hivatalosan megállapítható lenne, hogy a H5N1-es vírusaltípus okozta-e az új megbetegedéseket is.

Február 10. óta összesen 190 háziszárnyas múlt ki a térségben, s a H5N1-es vírusaltípus jelenlétét eddig négy helyszínen mutatták ki - számolt be közleményében a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Kedden további 75 baromfi múlt ki a Moszkvától keletre fekvő Ramenszkoje településen, egy háztáji gazdaságban - jelentették az orosz hírügynökségek a moszkvai területi agrártárca vezetőit idézve.

Az orosz főváros környékén sokan tartanak baromfit a ház körül.

A hatóságok korábbi közlése szerint a kórokozó a H5N1-es vírusaltípus egy nagy fertőző képességű változatához tartozik, amely Ázsiából, a Kaukázusból vagy a Balkánról származhat.

Néhány személyt, akik közvetlen kapcsolatban álltak az elhullott szárnyasokkal, orvosi megfigyelés alá vettek, de egyelőre egyiküknél sem tapasztaltak megbetegedést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte eddig legkevesebb 167 ember halálát okozó veszélyes kór Oroszországban még egyetlen emberi megbetegedést sem okozott, 2005-ös szibériai feltűnése óta.

Az orosz hatóságok tavaly 93 szibériai és dél-oroszországi településen jegyeztek fel madárinfluenzás fertőzést, míg idén januárban a Fekete-tenger partvidékéhez tartozó Krasznodari területen találták az első fertőzési gócot.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.