Babes-Bolyai: nincs más út, csak a párbeszéd

Magyari Tivadar és Nagy László lett a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két új rektor-helyettese azt követően, hogy az egyetem szenátusa hétfőn titkos szavazattal jóváhagyta kinevezésüket.

A 46 éves Nagy László fizikus professzor korábban is ezt a tisztséget töltötte be. Salat Leventével együtt tavaly novemberben mondtak le, amikor az egyetem vezetése a magyar feliratok kifüggesztését egyoldalúan kezdeményező Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusokat menesztette az intézményből.

A 39 éves Magyar Tivadar szociológus docens a Népszabadságnak elmondta: a magyar tagozatvezetők tanácsa később úgy döntött, betölti a megüresedett tisztségeket, mert az oktatási folyamat szervezése, az új szakok és a magiszteri programok megtervezése, illetve akkreditálása ezt kívánja.

Magyari szerint a magyar tagozat irányítóinak az elmúlt 16 évben kifejtett munkája oda vezetett, hogy jelenleg az egyetemen "több mint ötven szakon több mint hétezer magyar diák tanul magyarul". Ezek foglalkoztatása, oktatásuk megszervezésének állandó munkát feltételez. Az elmúlt években sok magyar fiatal került az egyetemre tanársegédként is, akiknek az előmenetelét szintén egyengetni kell. De a felvételik előkészítése is rendkívül fontos, hiszen nem nyújtnak megfelelő tájékoztatást, nem szerveznek szakszerű felkészítést, a diákok máshova mennek, elsősorban nem magyar egyetemekre.

- Mindezek olyan szervező munkát igényelnek, amelynek mindeddig részei voltunk. A hirtelen kivonulás információhiányt okoz, és lehetőségek elszalasztását. Ha a felvételit jól szervezzük meg, az esélyt ad a BBTE háromszáz magyar oktatójának, hogy tovább vigye azokat a programokat, amelyeket sokszor nagyon nehezen alakítottunk ki - mondta.

Nagy László azt állítja, azért vállalta el ismét a tisztséget, mert a magyar oktatók ismét őt jelölték, továbbá azért, mert úgy véli, a vitákat csak a magyar tagozat és a BBTE rektorátusa közötti párbeszéddel lehet megoldani.

A Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) szerint a két tisztség betöltése tévedés, amely azt bizonyítja, "hogy a magyar oktatókat a végtelenségig meg lehet alázni". A BKB kifogásolja azt is, hogy a magyar tagozat lemondott korábbi feltételeiről, amelyek "a magyar tagozat helyzetének rendezésére, a többnyelvű feliratok kihelyezésére, valamint az elbocsátott oktatók visszavételére vonatkoztak", és úgy vonult vissza az egyetemvezetésbe, hogy egyik kikötése sem teljesült. Ami a BKB szerint azt jelzi, hogy a magyar tagozat vezetői nem veszik komolyan saját  követeléseiket, "és cukorkáért eladják a magyar felsőoktatás jövőjét". De az egész procedúra azt is bizonyítja, hogy "a jelenlegi rendszer alkalmatlan a magyar tagozat felsőbb vezetőinek megválasztására".

Magyari Tivadar ezzel szemben úgy látja, hogy a magyar tagozatvezetők tanácsa rugalmasan alkalmazkodott az előállt helyzethez, azért értékelte újra korábbi döntését. - Tény, hogy december elején a magyar tagozatvezetők tanácsa feltételeket szabott. De később, a jelzett megfontolásokból kiindulva, ugyanazok a tanárok ismét megvitatták a helyzetet, és a tanács, minimális kisebbségi vélemény mellett, megváltoztatta korábbi döntését - fejtette ki.

Leszögezte: technokrata szerepet vállalt, nem politikai felelősséget. Nem ígérte, hogy záros határidőn belül magyar feliratok vagy magyar karok lesznek. - Ezt az egyetemen jelenleg hatalmas többség ellenzi. A szakmai programok irányításának a vágányán megyünk tovább, míg a más vágányokon a vonatoknak le kellett állniuk - mutatott rá. (Ez tulajdonképpen annak elismerése, hogy a Salat Levente által folytatott párbeszédnek a BKB radikális fellépése sokat ártott.)

Az új rektor-helyettes azt reméli, hogy a román egyetemvezetéssel sikerül folytatni a megszakadt párbeszédet. Szerinte a közvélemény csupán néhány kérdésről tud: a magyar feliratokról, a magyar tagozat szerkezetéről és a két elbocsátott adjunktus helyzetéről. - Már jeleztem a rektornak, hogy ezeket a kényes témákat sem tudjuk elkerülni. De nem csak erről beszélgetünk. Nem arról van szó, hogy ezekkel a kérdésekkel nem foglalkozunk! Hanem arról, hogy nem állunk meg minden vonalon csak azért, mert egy-két vonalon megrekedtek a dolgok. Ezt nem engedhetjük meg magunknak - hangsúlyozta.

Kolozsvár

Sólyom László romániai látogatásán felmutatja a táblát, amelynek kihelyezéséért elbocsátották Hantz Pétert, a Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatóját
Sólyom László romániai látogatásán felmutatja a táblát, amelynek kihelyezéséért elbocsátották Hantz Pétert, a Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatóját
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.