Indiai vonatrobbantás: fantomképek két gyanúsítottról

Fantomképeket tettek közzé kedden az indiai hatóságok az előző napi, 68 halálos áldozatot követelő vonatmerénylet két gyanúsítottjáról. Feltételezik, hogy a két férfi helyezte el az Indiát és Pakisztánt összekötő Barátság Expresszen a robbanást és az azt követő tüzet kiváltó kezdetleges robbanószerkezeteket.


Az indiai fővárosból a pakisztáni Lahorba tartó expressz két kocsija borult lángba hétfőn egy kettős detonációt követően az indiai fővárostól, Újdelhitől 80 kilométerre északra. A halálos áldozatok száma keddre a hétfői 67-ről 68-ra emelkedett, miután az egyik súlyos égési sérüléseket szenvedett utas elhunyt a kórházban. Az indiai és a pakisztáni hatóságok egyaránt a két ország között folyó békefolyamat aláásására lett kísérletként értékelték és elítélték a merényletet.

Az indiai rendőrség tájékoztatása szerint az ismeretlen kilétű gyanúsítottak Újdelhiben szálltak fel a járatra, s nem sokkal később követelni kezdték a kalauztól, hogy leszállhassanak, azt állítva, hogy rossz vonatra szálltak. A robbanás negyedórával azután következett be, hogy leugrottak a lassító szerelvényről.

A Barátság Expressz működtetését egyszer már felfüggesztették 2001-ben, az újdelhi parlament elleni merénylet után, mert India Pakisztánt tartotta felelősnek a parlament elleni támadásért. Akkor a két ország között kiújult a feszültség, és csaknem újabb háborúhoz vezetett. A járat újraindítása volt a jelenleg zajló békefolyamat egyik kézzelfogható eredménye.

A pakisztáni kormány a békefolyamat folytatása melletti elkötelezettségét hangsúlyozva még hétfőn közölte, hogy a külügyminiszter a tervezettnek megfelelően kedden elutazik Újdelhibe a kitűzött tárgyalásokra. Az indiai hatóságok vizsgálódásaik irányáról csak annyit közöltek, hogy a merénylet egy "militáns csoport" műve lehetett, de nem tudják, melyiké.

Egy ittas pakisztáni utast őrizetbe vett a rendőrség

Őrizetbe vettek Indiában egy pakisztáni utast kedden, hogy kihallgassák az előző napi, 67 halálos áldozatot követelő vonatrobbantás után. "A férfit ittas állapotban találták, és folyik a kihallgatása. Vallomásában azonban ellentmondások vannak, így nem tudunk végleges következtetést levonni" - mondta Bharti Arora, Harijána szövetségi állam vasúti rendőrségének illetékese, aki további részleteket nem közölt. A férfi karacsi lakos - közölte az illetékes.

Keddi adatok szerint az India és Pakisztán között közlekedő Barátság Expressz elleni hétfői robbantásnak és az azt követő tűznek 67 halálos áldozata volt. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.