Védett a hegyvidéki Jókai-kert

Úgynevezett történeti kertként ideiglenes védelem alá helyezte a sváb-hegyi Jókai-kertet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A védési procedúrát kezdeményező civil szervezetek és intézmények fellélegeztek: nem kell attól tartaniuk, hogy a környezetvédelmi tárca eladja az ingatlant. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) tudta nélkül ugyanis nem lehet privatizálni vagy bármilyen spekulációt folytatni vele, rajta - márpedig a KÖH támogatja a park megőrzését, és minden jogi eszközét latba veti a védelméért. Az ideiglenes védettség a végleges védetté nyilvánításig is garantálja a Jókai-kert jelenlegi állapotában való fennmaradását - tudatta az Élőlánc.

A kilenc szervezet által jegyzett védetté nyilvánítási kérelem - szerkesztette Kárpáti Tímea - szerint a Jókai-kert helytörténeti, művészeti, természeti értékkel bíró kertépítészeti alkotás, park, melyben műemléki értéket képviselő építmények, tárgyak találhatók (Jókai Mór présháza, majorosháza, borospincéje, faragott kőpadja, kőasztala, Róna József Anakreon-szobra). Ez a kert Jókai - a Kertészgazdasági jegyzetekben is közreadott - kísérleti módszereinek helyszíne volt. Történeti értékét növeli, hogy van benne még néhány fa, amelyet Jókai maga ültetett és gondozott.

A korábbi Természetvédelmi Hivatal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület itteni elhelyezése Jókai eszményéhez közelítő hasznosítás volt, de mára a hivatalt elköltöztették. A több mint 10 000 tagot számláló Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tökéletes összhangban van a kert eszmeiségével és a terület védelmét, gondozását Jókaihoz hűen ellátja. Programjai sok látogatót vonzanak a kertbe.

Miután a Sváb-hegy múltjának nevezetesebb épületei, természeti értékei sorra letűnnek, és a természetvédelmi terület kategória már nem elégséges egy terület hosszú távú megőrzéséhez, ezért nélkülözhetetlennek tartják a Jókai-kert fennmaradását biztosító műemléki védettséget. A kert és a benne lévő épületek jó lehetőséget kínálnak a hegyvidék helytörténetének megjelenítésére (építészeti, kertépítészeti, turisztikai helyszínek, természeti értékek bemutatására). A kert a meglévő (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) és a bővült funkciói által a Hegyvidék kulturális központjává válhatna - írta Kárpáti Tímea.

A korosabb fák között még van, amelyiket Jókai maga ültette
A korosabb fák között még van, amelyiket Jókai maga ültette
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.