Üzenet egy "baloldali" kommunistának

Aki egy elvi vitát személyeskedéssé próbál satnyítani, a felkészületlenség és a gyengeség benyomását kelti. Az elvi vitának normái vannak, mint ahogyan az emberi viselkedésnek is. Ahhoz, hogy szót értsünk, tiszteletben kell tartanunk őket! Tudomásul kell venni, hogy sokfélék vagyunk, és sokféleségünkben is lehetnek, vannak közös céljaink. A szövetségi politizálás pontosan arról szól, hogy összefogunk olyan emberi és társadalmi jogok megvédéséért és szavatolásáért, mint amilyen a megélhetésé, a biztonságos lété, az egészséges életé, a szellemi fejlődésé, az erkölcsi gyarapodásé. Erről szól az életem, mi másról szólhatna. Ha ez Vajnai Attila (A legszebb szavak a tettek, február 13.) szemében "jobboldali pálfordulás", akkor a hibát inkább magában keresse! Nem lehet társadalmi célokat szektás elszigetelődéssel érvényesíteni, csak társadalmi öszszefogással lehet eredményt elérni!

Az elvi vitával a valótlanságok állítása is összeegyeztethetetlen: a Munkáspárt 2006 általános elnökhelyettesének állításával ellentétben én október 2-i nyilatkozatomban nem a Fidesz győzelmét üdvözöltem, hanem szó szerint ezt írtam: "A helyhatósági választás eredménye azt mutatja, hogy a magyar nép túlnyomó többsége a demokrácia híve. Demokráciában és szabadságban akarja érvényre juttatni jogát a munkához, a megélhetéshez, a társadalmi igazságossághoz, a békéhez. A választók hátat fordítottak az alkotmányellenes szélsőségeknek és súlyos ítéletet mondtak azok fölött, akik politikájukkal és emberi magatartásukkal a szélsőségesek malmára hajtják a vizet."

Kérdésem: miért határolódik el Vajnai a demokratikus többségtől, ahelyett, hogy részesének tekintené magát a szélsőségekkel szemben? Valótlanságot állít Vajnai a Létminimum Alatt Élők Társaságához fűződő viszonyomról is. A LAÉT ugyanis semmi olyan megbízatást nem vont vissza tőlem, amelyet nekem megadott. Mindmáig a LAÉT szóvivője és elnökségi tagja vagyok. Mind a Magyar Szociális Fórum koordinációs munkabizottságában, mind a LAÉT-ben ugyanazoknak az érdekeit képviselem: a szegényekét és a dolgozó emberét. Pontosan azért hirdetem a demokratikus összefogás szükségességét, hogy ők emberhez méltóan élhessenek.

A szerző a Magyar Szociális Fórum koordinációs munkabizottságának koordinátora

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.