Feloldották a madárinfluenza miatti baromfizárlatot

Drágul a csirkehús, és legalább májusig kitartanak a magasabb árak, mert az importtal sem tudják megakadályozni az áremelést, ugyanis egész Európában kevés a csirke. E közben hétfőn feloldották a három hete elrendelt szentesi madárinfluenza védőkorlátozást, mivel nem tapasztaltak újabb megbetegedést. 

Feloldotta a Szentes-környéki lúdtelepeken előforduló madárinfluenza miatt elrendelt három kilométeres védőzóna szigorú korlátozásait hétfőn a magyar állategészségügyi hatóság feloldotta. Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese beszámolt arról, hogy 21 napja nem fordult elő új madárinfluenzás megbetegedés, és ahogy ilyenkor a járványügyi szabályok megengedik: fel lehet oldania zárlatot. A megfigyelési zóna még fennmarad, és a tíz kilométeres körzetben csak előzetes engedély kérésével lehet baromfit szállítani. Ha nem fordul elő újabb megbetegedés, akkor március 12-én kérhetik az Európai Bizottságtól a regionális szállítási zárlat feloldását. A szakember elmondta azt is, hogy a Moszkva környéki madárinfluenzás megbetegedés miatt a hazai állategészségügyi hatóságnak nincs teendője, ugyanis az EU már korábban megtiltotta az orosz élő baromfi, nyers toll és tojás behozatalát a közösség országaiba.

Közben egyes baromfifeldolgozók csirketermékei már a múlt héten, a többségé csak hétfőtől drágultak. Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke a NOL-nak elmondta, hogy a mostani 6-8 százalékos árváltozás elsősorban a csirke- és kacsahúsokat és -készítményeket érinti. A pulykahúsok ára ilyen mértékben nem változik. A mostani árszintet a kereskedők olcsó importtal sem tudják letörni, ugyanis a tavalyi madárinfluenza miatt az egész Európai Unióban hiánycikk lett a csirkehús. 

Míg a tavalyi madárinfluenzás esetek miatti fogyasztói pánik miatt 15-30 százalékkal visszaesett a baromfivásárlás, addig az idén ilyet nem tapasztaltak ilyen mértékű riadalmat. Erre a következtetésre jutott a Nielsen piackutató is, a vizsgálódás során kiderült, hogy amióta a veszélyről szóló híradások elszaporodtak csak 8 százalékkal vásárolnak kevesebben baromfit. A mostani drágulásra egyébként fel lehetett készülni, ugyanis a tavalyi, több országban is megjelenő madárinfluenza-fertőzés miatt a tenyésztojás termelés harmadára, felére visszaesett, s az ólak népe, legkorábban a nyár elejére szaporodik a kívánt létszámra.

 

Feloldották a zárlatot - rendõri ellenõrzés Szentes határában, 2007 januárban
Feloldották a zárlatot - rendõri ellenõrzés Szentes határában, 2007 januárban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.