Ütemes apadásra számítanak az észak-magyarországi folyókon

Ütemes apadásra számítanak a vízügyi szakemberek a hét második felétől az észak-magyarországi folyókon, ahol jelenleg 262 kilométernyi hosszúságban továbbra is fenntartják az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet - tájékozatta a távirati irodát Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője hétfőn.

Mint mondta, az elmúlt 24 órában a vízgyűjtőkön csapadék nem hullott, a Bodrog Felsőbereckinél lassan apad a mindösszesen 630 centiméteres tetőzése óta, hétfő reggelig 3 centit csökkent a vízszint. Sárospataknál 578 centiméteres vízállással tetőzik a folyó.

A Tisza Tokajig apad, alatta Tiszapalkonyánál 572 centiméteres vízállással a tetőzés közelében van. A következő napokban eleinte lassabb, majd a hét második felétől ütemesebb apadás várható mindkét vízfolyáson - részletezte a szóvivő. Hozzátette: továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Tiszán Tiszacsermely és Sarud között, a Bordog folyó mentén, valamint a Takta alsó két gátőrjárásán. A készültségben lévő árvízvédelmi szakaszok hossza összesen 262 kilométernyi.

Csont Csaba a belvízvédelemmel kapcsolatban arról számolt be, hogy négy belvízvédelmi szakaszon van elsőfokú készültség: a Bodrogközben, a Taktaközben és a Sajózugban. Az elsőfokú riasztás hat szivattyútelepet érint, amelyek napi 12 órán keresztül üzemelnek, az elmúlt napon csaknem 300 ezer köbméternyi belvizet emeltek át a befogadó folyókba. Az elöntött területek nagysága 1.300 hektár, tavaly ilyenkor közel 3.300 hektárnyi föld volt víz alatt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.