Veszélyes a Moszkva közelében fertőző madárinfluenza-vírus

Nagy mértékben fertőző és emberre is veszélyes lehet a Moszkva környékén azonosított madárinfluenza vírus - közölte hétfőn az orosz fővárosban Nyikolaj Vlaszov, az orosz agrártárca állategészségügyi ellenőrző osztályának vezetője.

Elmondta: a laboratóriumi vizsgálatok öt Moszkva környéki körzetben mutatták ki a madárinfluenza H5N1-es vírusalfajt. Hozzátette, hogy a fertőzés oroszországi megjelenésének három lehetséges forrása lehet, a Kaukázus, a Balkáni, illetve az ázsiai országok. Nyikolaj Vlaszov egyben megerősítette azt, hogy a járvány a moszkvai Madárpiacról terjedt tovább.

A madárinfluenza veszélye miatt Moszkva környékén megszigorították a háztáji szárnyasok tartásának rendjét. Tilos a baromfit és a vadmadarakat kifutóban tartani. A rendelkezéssel egy időben folytatódik a szárnyasok tömeges védőoltása. A mintegy 800 ezer baromfiból már 95 ezret beoltottak. Tizenhat területen és városban már beoltották az állatokat a magán baromfitelepeken, így a távol-keleti Usszurijszkban, Szpasszkban és Dalnyerecsenszkben.

A közeljövőben beoltják az összes baromfit Horoljszk, Haszanszk, Hankajszk területeken és Artyomban, ahol a vadmadarak jelentős fészkelő helyei vannak. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.