Nem lesz Pécsen operatársulat?

Végveszélybe került a Pécsi Nemzeti Színház operatagozata. A városi közgyűlés kulturális bizottságának legutóbbi ülésén javaslat született a tagozat megszüntetéséről.

Az erősen eladósodott pécsi önkormányzat az idén megválik 400 közalkalmazottjától és köztisztviselőjétől. A leépítések a színházat is sújtják, az intézmény 257 dolgozójából 26-ot kell elbocsátani. Balikó Tamás, a teátrum igazgatója nem kívánt dönteni a leépítésekről, a feladatot a közgyűlésre hagyta. Ezek után született meg a kulturális bizottság említett javaslata az operatagozat szélnek eresztéséről.

Somos János Csaba, a színház zeneigazgatója elkeseredetten fogadta a hírt az általa irányított, immár 47 éves tagozat megszüntetésének tervéről. Somos úgy érzi, hogy Pécs kulturális életét fájdalmas veszteség éri, ha nem lesz a városban opera. A zeneigazgató elképzelhetetlennek tartja, hogy az Európa Kulturális Fővárosa szerepkörre készülő Pécs lemondjon operatársulatáról. Ezért a tagozat levelet írt a pécsi közgyűlésnek: a társulat tagjai kérték, hogy megmaradhasson az operajátszás a városban.

Kunszt Márta, a kulturális bizottság elnöke azt mondta: attól még Pécs nem marad opera nélkül, hogy a tagozat megszűnik. Kunszt szerint a színház más társulatok befogadásával otthont adhat opera-előadásoknak. A bizottság vezetője azt viszont nem vitatta, hogy ezzel a módszerrel kevesebb operát láthatnak majd a pécsiek a színházukban.

Simon Istvántól, a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a teátrumban tavaly 315 előadást tartottak, ebből 27 opera volt. A prózai, operett- és musical-előadásokon a székek 90-95 százaléka volt foglalt, az operákra a jegyek 70-80 százaléka kelt el. 2006-ban az intézmény 728 millió forintnyi támogatást kapott a várostól. Az idén a színház 755 milliós támogatást kért az önkormányzattól, amely ennél 61 millióval kevesebbet biztosít. A pécsi színház jegyeladásokból és szponzoroktól remélt idei bevétele 185 millió forint, ezt az intézmény nem tudja oly mértékben növelni, hogy a támogatásból hiányzó 61 milliót pótolja. Ezért kényszerül a színház előadásszámának csökkentésére és elbocsátásokra. Az operatársulatot négy magánénekes, két korrepetitor, 22 tagú kórus, valamint zeneigazgató, karmester és zenekarvezető alkotja.

A képviselő-testület március 1-jén tárgyal az ügyről, s ha a városatyák elfogadják a szakbizottság javaslatát, akkor ősztől a színház nem tűz a műsorára operákat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.