Tőkés püspököt nem jelöli az RMDSZ

Nem vette fel EP-képviselő-jelöltjeinek listájára Tőkés László református püspököt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisparlamentje.

A szombaton, Marosvásárhelyen ülésező fórum 87 igen, 2 ellenszavazattal és 7 tartózkodással a korábbi listát fogadta el. Ennek első helyein sorrendben Nagy Zsolt informatikai és távközlési miniszter (36 éves), Winkler Gyula kereskedelmi miniszter (43 éves), Korodi Attila környezetvédelmi államtitkár (30 éves) és Sógor Csaba RMDSZ-szenátor (43 éves) szerepel.

Az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) elnöksége és esperesi kollégiuma ezt megelőzően felszólította az RMDSZ belső parlamentjét: jelöljék befutó helyre a püspököt, mert egyébként arra szólítják fel a híveket, hogy a függetlenként induló nagyváradi püspökre szavazzanak a május 13-i romániai EP-választásokon. Ugyanezt szorgalmazza a Markó Bélának címzett magyarországi nyílt levél is. Ezt mások mellett Csoóri Sándor, a Mádl házaspár, Szűrös Mátyás, Vizi E. Szilveszter és Martonyi János írta alá.

Markó a marosvásárhelyi fórumon az egyházi fellépést zsarolásnak minősítette. Az RMDSZ nem szól bele abba, hogy ki legyen a püspök, és az egyháznak is tartózkodnia kellene attól, hogy politikai ügyekbe avatkozzék - mondta. Arról nem beszélve, hogy a református egyház korábban megtiltotta a lelkészek politizálását. Markó szerint a református egyházon belül is sokan nem értenek egyet a lépéssel. Azt mondta, meggyőződése, hogy a rossz döntés nem befolyásolja majd az RMDSZ és az egyház viszonyát. A szövetségi elnök felhívta a figyelmet: az egyéni választókerületek bevezetésére vonatkozó legutóbbi államfői javaslat az erdélyi magyarság érdekképviseletét veszélyezteti. Ha a magyarság nem marad egységes, a közösség is részévé válik a romániai erkölcsi válságnak, s a helyzet az RMDSZ-t is elsodorja.

Tőkés László jelöltségét támogatta Toró T. Tibor, a püspök helyettese az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsban. (EMNT). Tőkés elutasításával az RMDSZ a konfrontációt választotta - mondta. Eckstein-Kovács Péter azt javasolta, hogy a testület bízza meg Markó Bélát további tárgyalással. A szenátor szerint nem tudni, hogy a püspök mit gondol az EREK javaslatáról, s hogy fegyelmezetten képviselné-e majd az RMDSZ politikáját Brüsszelben.

Borbély László építkezésügyi miniszter Tőkés függetlenként történő indulását "kamikazeakciónak" nevezte. Szerinte a püspök - aki 2000-ben és 2004-ben is az RMDSZ ellen kampányolt a választásokon - tudja, hogy ha össze is gyűjti az indulásához szükséges százezer aláírást, nem lesz képes megszerezni a bejutáshoz kellő 360 000 szavazatot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.