Tavasz a télben: az utaknak jó, a fáknak nem

Eddig szinte egyáltalán nem kellett szórni a fővárosi utakat, és a kátyú is jóval kevesebb, mint tavaly. Félő viszont, hogy a flóra megszenvedi az enyhe időjárást.

A tavaszias, hómentes időjárásnak köszönhetően a szokásos hintőanyag-mennyiségnek csak a töredékét kellett kiszórnia az aszfaltra a Fővárosi Közterület-Fenntartó (FKF) Zrt.-nek a 2006/2007-es télen, pedig jócskán benne járunk a só-szezonban. A társaság tavaly ilyenkorra már vagy 30 ezer köbméternyi ilyen-olyan hintő-anyagot terített szét az úthálózaton, ebben az idényben azonban alig több mint 2000 köbméternyit, és az is főleg kvarchomok volt.

Hogy milyen lesz az egyenleg tavasszal, persze ki tudja, de az biztos: a fővárosi önkormányzat erre a feladatra szánt költségkeretét csak részben használta fel: gyakorlatilag nem nem volt tél, ezért csak a fagyos hajnalokon és a két kisebb havazáskor kellett szórni az utakat. Az FKF Zrt. szóvivője, Szegedi Péter elmondta: az időjárás lehetővé teszi, hogy a társaság hamarabb megkezdhette a tavaszi takarítást, erre éppen elég a téli keret eddig fel nem használt része.

Az enyhe hónapok másik hozadéka, hogy összehasonlíthatatlanul kevesebb a kátyú, mint egy éve ilyenkor volt. A fő- és tömegközlekedési utak jobb állapotához nyilván a nagy tavalyi burkolat-felújítások (Szentendrei út, Soroksári út, Budafoki út, Hunyadi János út, stb.) is nagyban hozzájárultak, de a kondíciókban a fagy- és csapadékmentesség is meglátszik. Az FKF Rt. közútfenntartási igazgatója, Csanádi Csaba kimutatása szerint 2006 januárjában durván 2500 krátert tartottak nyilván, most 100-140-et.

A budapesti flóra gondozója, a Főkert Zrt. örül is, meg nem is az enyhe télnek. Örül, mert folyamatosan dolgozhat a parkokban, gyűjtheti a lombot, metszheti a cserjéket, vagyis nem torlódik össze a munka, de közben aggódik a fákért. A tavaszias időjárás mindent megbolondított, a fák egy része gyakorlatilag rügypattanás előtt áll, aminek csúnya következményei lehetnek, másrészt a különféle növényi kártevők és kórokozók simán áttelelnek, ha ez így megy tovább - mondta lapunknak a cég vezérigazgató-helyettese. Most éppen hidegebb van, és állítólag az is lesz még egy pár napig, ahhoz azonban, hogy a kártevők elpusztuljanak, hetekig tartó zimankó kellene, de erre egyelőre nincs kilátás.

Törőcsik Éva közölte: a társaság természetesen örömmel veszi, hogy az idén eddig még nem sóztak a fasorokban, hiszen minden gramm számít. Egy kimaradt szezonnak azonban nincs érzékelhető hatása, a mélyrétegekben továbbra is ott mérgezi a gyökereket a nátrium-klorid; a változáshoz legalább négy-öt só-mentes év kellene - mondta.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.