Talajfúrásokkal bizonyítanak Csepelen

Talajfúrásokkal akarják igazolni vagy cáfolni, hogy szennyező-e, s ha igen, milyen mértékben az egykori Csepeli Vas- és Fémművek területén 2003 óta illegálisan tárolt 1200 tonnányi galvániszap. Az eljáráshoz még e hét elején hozzálát az erre felkért cég. A vizsgálatot a kerület és a környezetvédelmi tárca közösen finanszírozza - értesült a Népszabadság.

Talajfúrásokkal akarják igazolni vagy cáfolni, hogy szennyező-e, s ha igen, milyen mértékben az egykori Csepeli Vas- és Fémművek területén 2003 óta illegálisan tárolt 1200 tonnányi galvániszap. Az eljáráshoz még e hét elején hozzálát az erre felkért cég. A vizsgálatot a kerület és a környezetvédelmi tárca közösen finanszírozza - értesült a Népszabadság. Úgy tudjuk, erről a napokban állapodott meg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára, Dióssy László Tóth Mihállyal, Csepel szocialista polgármesterével. Információink szerint a csaknem kétórás megbeszélésen részt vett a szintén MSZP-s Hagyó Miklós városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, aki közvetítői segítséget vállat az ügyben. Úgy tudjuk, ha a mérések azonnali beavatkozást indokolnának, a minisztérium gondoskodik a mérgező anyag elszállíttatásáról.

Információink szerint a találkozón elhangzott, hogy eddig csupán a galvániszapból vettek mintát, környezeti hatásvizsgálatok nem készültek. Ez azért érdekes, mert eddig ennek épp az ellenkezőjéről esett szó - legalábbis a nyilvánosság előtt. A regionális környezetvédelmi hatóság egy korábbi átiratában azt rögzítette, 2006 márciusában 30-40 centiméteres mélységből vettek mintát a telepen. Megállapították ugyan a határértéket túllépő szennyeződést, ám azt nem bizonyították, hogy annak eredete a galvániszap. Tavaly nyáron a kerület is megrendelt egy akkreditált szakértői anyagot, ez azonban már feketén-fehéren megállapította a talaj- és a talajvíz határérték feletti elszennyeződését. Figyelmeztetett a Duna közelségében rejlő veszélyekre, s azonnali intézkedést sürgetett.

A mostani megállapodás viszont megerősítheti azt a korábbi vélelmet, hogy a tárca eddig csak feltételezések alapján állította, hogy nem fenyeget katasztrófahelyzet. Így viszont a próbafúrásokról nem tudni, hogy kontrollmérések-e, vagy valóban ezek lesznek az első komoly mintavételek.

A tárca szerint meg kell várni az ügyben felelős cég, a Fríz Kft., elleni gyorsított, várhatóan két-három hónap alatt záruló felszámolási eljárás végét. Ekkor lesz ugyanis egyértelmű, a cég esetleges fizetésképtelensége esetén kinek kell viselnie az elszállítás és a terület megtisztításnak költségeit.

Információink szerint Csepel már több árajánlatot is bekért a galvániszap elszállítására, az eddigi legkedvezőbb, hozzávetőleg 40 millió forintért vállalná a feladatot. Azt sem tudni azonban, hogy mekkora lehet azoknak a telkeknek az értéke, melyeken a szennyező anyagot tárolják. Vagyis, bárki, bármilyen módon is előlegezné meg a költségeket, nem biztos, hogy azt veszteség nélkül megúszná.

A próbafúrások hétfőn vagy kedden várható bejelentése az ügy egy másik "szálát" is új megvilágításba helyezheti. Mint arról már beszámoltunk, a Fidesz szakpolitikusa, Illés Zoltán ellen a szaktárca és a regionális zöldhatóság a napokban büntetőfeljelentést tett. Illés a kerület által megrendelt szakvéleményre hivatkozva katasztrófahelyzetről beszélt. A feljelentés azért is érdekes, mert a csepeli képviselőtestület szintén e szakvélemény alapján még januárban egyhangúlag úgy foglalt állást, nem ért egyet a minisztériummal a kialakult helyzet megítélésében. A tárca ugyanis katasztrófahelyzet híján még a napokban sem látott indokot az azonnali beavatkozásra, amire viszont a polgármester már hetekkel ezelőtt fel szólította Persányi Miklós minisztert.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.