Klímaváltozás: hogy miként lehet életben maradni?

Internetes oktatóközpontot alakít ki az Antarktiszon egy brit utazó.

Robert Swané lesz a világ első világhálós táviskolája, amelyet azért létesít, hogy a felnövő nemzedékek megismerhessék a jégvilágot és a globális felmelegedés rá gyakorolt káros hatását. Swan, aki elsőként jutott el egymagában és gyalogosan mind az északi-, mind a déli-sarkra, a jövő héten kezdi meg iskolája kialakítását a György király szigeten.

 A kis oktatóközpontnak egy orosz kutatóállomás ad otthont. "Embertelen" lesz, senki sem éldegél majd benne. Pusztán a tetejére szerelendő kamerával, valamint a szél és a nap energiájának felhasználásával működne, a felvételeket pedig egy internetes oldalon lehet majd megtekinteni (www.2041.com). "Az utolsó nagy felfedezés a Földön annak kikutatása lesz, hogy miként lehet életben maradni. Ennek a vállalkozásnak meg kell találnunk a hősnőit és hőseit" - mondta az ötvenéves Swan a Reutersnek londoni indulása előtt.

Maga Swan 11 évesen szeretett bele az Antarktiszba, amikor látott róla egy filmet. "Az Antarktisz azon helyek egyike a Földön, ahol a baljós változás a legszembetűnőbb. Az időjárás egyértelműen enyhébb, mint tíz évvel ezelőtt, és több a csapadék is" - tette hozzá Swan.

Az Antarktiszon egyébként kétéves kutatás indul nemzetközi tudósgárda részvételével a jövő hónapban annak felmérésére, hogy mik a globális felmelegedés hatásai a sarkokon. Ehhez hasonló mérvű tudományos tanulmányozásra fél évszázada nem került sor, akkoriban persze nem a melegedés következményeit kutatták a jégvilágban.

(MTI/Reuters)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.