Az internet vethet véget a kommunista cseh titkosszolgálatok titkainak

Nyilvánosságra akarja hozni a 17 kilométernyi ügynökjelentéseket és egyéb titkos iratokat a prágai belügyminiszter. A cseh szocdemek tiltakoznak a terv ellen.

Megkezdődött a csehszlovák kommunista titkosrendőrség (StB) és a katonai elhárítás valamennyi anyagának alapos feldolgozása. Célunk az, hogy a mintegy tizenhét kilométernyi anyag legnagyobb részét digitalizáljuk és az interneten nyilvánosságra hozzuk - jelentette be Prágában Ivan Langer cseh belügyminiszter. Így folytatta: - Véget kell vetni annak, hogy csaknem hetente egy vagy több csontváz hullik ki a szekrényből, vagyis idestova tizennyolc évvel a rendszerváltás, és másfél évtizeddel a vezető tisztségviselők kötelező átvilágítása után is újabb személyekről derül ki, hogy az StB ügynökei voltak vagy a katonai elhárítás szolgálatában álltak.

Első lépésként néhány napja a belügyminisztériumban létrehoztunk egy különleges osztályt, ahol huszonnégy fiatal történész és levéltáros kezdi meg a hatalmas mennyiségű anyag elemzését és rendszerezését. A szükséges törvénymódosítás után kikérjük a katonai elhárítás dokumentumait is, majd a mintegy 220 ezer iratot digitalizáljuk és a ma is államtitkot képező iratokat kivéve, közzé tesszük. Csak így vethetünk véget a legkülönbözőbb szenzációknak és találgatásoknak - érvelt a tárcavezető.  Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy elképzelésüket a hatalmas munka miatt csak néhány év múltán tudják valóra váltani.

Jirí Paroubek pártelnök a cseh szocdemek (CSSD) nevében határozottan ellenezte ezt a tervet. - A kommunista titkosrendőrség számos baloldali érzelmű személyt is meghurcolt és meggyilkolt. Ennek ellenére nem engedhetjük meg, hogy most az egykori célszemélyek és más üldözött polgárok magánügyeit, a legkülönbözőbb módon manipulált értesüléseket kritikátlanul nyilvánosságra hozzák, mert ezzel alapvető emberi jogaik és az adatvédelmi törvényeink sérülnének. Vajon a belügyminiszter folytatni akarja a kommunista titkosrendőrség bűnös gyakorlatát?– tette fel a szónoki kérdést a baloldali cseh politikus.

A cseh politológusok többsége azonban a belügyminiszterhez hasonlóan úgy véli, hogy a kommunista múltat végérvényesen csak az akkori erőszakszervezetek levéltárainak szinte teljes megnyitásával lehet lezárni.

(Pozsonyi tudósítónktól)

Ivan Langer
Ivan Langer
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.