Fennmaradhat a magyar GMO-tilalom?

Lázas diplomáciai egyeztetések, árukapcsolások előzik meg a hazánk szempontjából kulcsfontosságú, keddi szavazást az EU környezetvédelmi tanácsában. A minisztereknek arról kell dönteniük: fennmaradhat-e hazánkban a génkezelt termékek (GMO) - formálisan a Monsanto MON 810-es kukoricavonala - tilalma.

Az Európai Bizottság a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) nyomása alatt van, miután Genfben egyre nehezebben védhető a GMO-ellenes országok álláspontja. A WTO nemrég kimondta: az EU négyéves moratóriuma megsértette a szabad kereskedelem szabályait. Brüsszel ennek megfelelően engedélyezni szokta a génkezelt élelmiszereket, kivéve, ha az állsáspontjával ellentétes minősített többség nem alakul ki a tagállamok tanácsában. Ekkor ugyanis ezt nem teheti meg.

Brüsszeli diplomáciai források lapunknak elmondták: jó esély van arra, hogy a magyar moratórium minősített többségi támogatást (azaz 255 szavazatot) tudhat maga mögött a tagállamok tanácsában. A GMO-párti britekre és hollandokra lehet a legkevésbé számítani. Ugyanakkor biztatást ad az osztrákok példája, akik decemberben hasonló ügyben kaptak jóváhagyást. Igaz, azóta a bolgárok és románok csatlakoztak az EU-hoz, így az erőviszonyok is átrendeződtek az uniós tanácsban. Magyar diplomaták a napokban román kollégáikat "dolgozzák meg"; Bukarest egyébként GMO-barátnak számít.

Arra az esetre, ha a moratórium mégsem kapna brüsszeli jóváhagyást, szakdiplomaták a koegzisztencia-törvényben bíznak, amely az idegen beporzást például azzal igyekszik megakadályozni, hogy a GMO-termesztést a telekszomszédok egyhangú jóváhagyásához köti. Hazai természetvédők nemrég az EU soros elnökségét adó Németország nagykövetsége előtt tüntettek, hogy az unió ne engedélyezze a magyar moratórium kötelező feloldását.

(Brüsszel)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.